zaremi dengan sandwich

Anda pernah makan sandwich?Yea,sandwich.Ada yang berintikan tuna,salad ataupun telur.

Isnin lalu 7/10/2013,saya dan beberapa rakan lain berkesempatan mendengar sebuah kisah kejayaan yang cukup memberi inspirasi kepada kami semua.Beliau yang di maksudkan ialah Sirivat Voravetvuthikun yang berasal dari Thailand.

Tak tahu samada anda pernah dengar kisah beliau ataupun tidak.Beliau adalah seorang Jutawan pada umur 40an.Mempunyai pendidikan Finance di Universiti of Texas,USA.Beliau bekerja dan memegeang beberapa jawatan penting di syarikat-syarikat besar.

Pada tahun 1990,beliau membuat keputusan berhenti kerja dan melibatkan diri dalam ‘Stock Market’ dan ‘Property’.

Apa yang berlaku pada tahun 1994,keadaan ekonomi jatuh merudum dan seluruh saham beliau lebur.Pada tahun 1997-IMF,sekali lagi rancangan condominium bertaraf tinggi juga turut musnah akibat kejatuhan ekonomi yang sangat teruk pada waktu itu.

Pada April 1997,akhirnya beliau membuat keputusan untuk menjual Sandwich di kaki lima.Cerita beliau dengan penuh ‘enthusiasm’.Sandwich yang beliau jual berbeza dengan sandwich yang lain sebab beliau tekankan Kualiti dan Kepuasan pelanggan.

1

Kata beliau,beliau tiada pilihan.Terpaksa tinggalkan baju lengan panjang dan tai yang selalu beliau pakai selama ini.Pada hari pertama,roti sandwich yang beliau jual tak berjaya di habiskan.Beliau berjalan sambil meniaga di kawasan sekolah dan pejabat.Beliau percaya Kualiti dan Kepuasan Pelanggan adalah perkara no 1 untuk berjaya.

???????????????????????

Salah satu idea beliau yang saya suka ialah kotak yang beliau bawa.Dari perkongsian beliau,idea ini beliau dapat semasa beliau belajar di USA.Seorang lelaki meniaga hot dog secara ‘mobile’.Kata beliau,dengan cara begini tak perlu nak susahkan diri untuk membayar kos sewa kedai,elektrik dan sebagainya.3

 

 

 

Hari ini saya sangat teruja melihat kejayaan beliau kerana dengan satu cara yang beliau bawa,telah berjaya melahirkan lebih ramai usahawan sandwich yang hebat.Bukan lagi satu,dua atau tiga.Tetapi kini semakin ramai menjadi usahawan sandwich.Wow,great man!

4

 

 

 

 

 

 

 

 

Satu perkataan yang saya tak dapat lupakan dari ‘sharing’beliau ialah

“The More You Can Overcome

The Stronger You Are”

“The More Failure You Face

The More Successful You Are”

Hari ini kata beliau,ramai orang minta kerja especially graduation inginkan ‘easy job high income’.Last word perngakhiran kata menutup bicara ialah

“Nothing In This Wold Is Come Easy” dan saya suka word ini

“Belajar dari Kesakitan”.Mr Sirivat

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Jika anda antara orang yang saya cari.Rajin,boleh bekerja tanpa penyeliaan,pengalaman dalam bidang jualan dan pemasaran.Hadir temuduga terbuka dengan menghubungi  03-7784 2928.Kemasukan segera!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply