Soalan lazim

# Apakah kegunaan Kad Perubatan Hospital?
Kad perubatan boleh digunakan untuk membayar kos rawatan hospital yang besar (jika dimasukkan ke wad) tanpa perlu membuat tuntutan. (bil hospital dibayar terus secara ‘online’. Anda tak perlu bayar dulu claim kemudian).                                                                                                                                                               *walaubagaimanapun tertakluk kepada pelan polisi/sijil asal anda.
# Adakah Kad Perubatan Hospital boleh di gunakan di mana-mana Hospital?
Kad Perubatan Hospital hanya boleh digunakan di hospital-hospital yang menjadi panel Great Eastern. Untuk hospital yang bukan panel atau hospital kerajaan, ‘orang yang di lindungi’ perlu menyelesaikan baki bil terlebih dahulu dan membuat kemudian tuntutan secara manual (diuruskan oleh ejen)*reimbursement
# Adakah saya terus boleh menggunakan kad perubatan hospital saya seandainya saya dimasukkan wad di hospital setelah menerima kad perubatan dari perunding takaful/insurans?
Ya, HANYA untuk perlindungan akibat kemalanga sahaja.Manakala perlindungan disebabkan penyakit, anda perlu tunggu selepas 30 hari dari tarikh lulus sijil. Penyakit SELAIN dari penyakit kritikal (selepas 60 hari) dan penyakit spesifik (selepas 120 hari).                                                                                                                     *rujuk kepada pelan polisi/sijil asal anda.
# Adakah elaun wad hanya boleh diterima jika masuk ke wad hospital panel sahaja?
Tidak, manfaat elaun wad boleh juga dituntut jika orang yang dilindungi di masukkan ke mana-mana wad hospital, samada swasta atau hospital kerajaan. Tuntutan hendaklah mengikut prosedur yang ditetapkan.*rujuk kepada pelan polisi/sijil asal anda.
 # Adakah simpanan dari caruman akan berkurangan setelah membuat tuntutan hospital?
Tidak,di sinilah uniknya Skim Kad Perubatan Hospital.Skim ini memberi anda 2 manfaat utama iaitu menyimpan dan melindungi.orang yang di lindungi bukan sahaja mendapat rawatan dan  khidmat nasihat dari doktor pakar malah nilai tunai dalam unit simpanan tidak langsung terjejas.Ini boleh membantu orang yang di lindungi menyimpan wang bagai masa hadapan  sebagai ‘KWSP’ kedua untuk persaraan atau simpanan pendidikan anak.                                                                                                                                                    *rujuk kepada pelan polisi/sijil asal anda.
# Berapakah sumbangan/caruman sebulan minima?
 Sumbangan minima adalah serendah dari RM100 sebulan. Namun begitu, Sumbangan/caruman bagi setiap individu adalah berbeza mengikut faktor-faktor berikut :
• Jumlah manfaat yang di ambil
• Umur
• Jantina
• Pekerjaan
• Merokok / Tidak MerokokSelain itu anda juga di nasihatkan supaya membuat sumbangan mengikut keperluan dan kemampuan.
# Bagaimanakah Cara Pembayaran Sumbangan/Caruman ke Great Eastern?
Pembayaran sumbangan Takaful boleh di lakukan melalui kaedah berikut :
1. Kad Kredit / Kad Debit
2. Potongan terus dari akaun bank (Autodebit/Direct debit). Maybank,CIMB Bank, RHB Bank dan Bank Simpanan Nasional (Selain Maybank  & Bank Islam perlu dapat approval bank)
3. Potongan Gaji melalui Biro Angkasa (Kakitangan Kerajaan)
4. Melalui internet – Maybank2u/CIMBClicks
5. Pembayaran terus di kaunter drive thru(belakang Head Quarters Menara Great Eastern)
6. Pembayaran di kaunter customer service di mana mana cawangan Great Eastern setiap negeri secara tunai atau menggunakan cek.
# Bilakah Peserta boleh mengeluarkan Nilai Tunai dari akaun?
Nilai tunai boleh di keluarkan pada bila-bila masa untuk apa sahaja tujuan apabila jumlah nilai tunai melebihi RM1,000. Contohnya, apabila nilai tunai pada suatu masa berjumlah RM5,000 , anda boleh mengeluarkan tunai sebanyak maksima RM4,000, dengan meninggalkan baki minima RM1,000.

2 thoughts on “Soalan lazim

    • Untuk syarikat.Sebenarnya bergantung kepada majikan itu untuk berikan benefit jenis yang macamana kepada anak majikan.

      Sama ada benefit kemalangan, benefit perubatan hospital atau juga benefit pampasan kematian.

Leave a Reply