Selamat Hari Merdeka 2016

Merdeka 2016Merdeka!Merdeka!Merdeka!

Itulah laungan keramat setiap kali tiba 31 Ogos.Saya mula nampak ia ada sesuatu mesej yang amat dalam apabila saya melihat anak saya semakin membesar dan menerima apa sahaja maklumat sekelilingnya.

Waktu saya sedang menulis artikel ini,anak saya baru sahaja 7 tahun.Apa yang dia tahu pada usia begini?Hanya bangkit awal pagi untuk bersiap ke sekolah dan Continue reading

Berniaga ibarat Menanam Benih

3

Salam sejahtera buat semua pembaca budiman.Semoga anda sihat dan ceria gembira.Bagaimana aktiviti 3 hari ini?Masih lagi tidak habis habis menguruskan anak?Bagi anda yang anaknya masih bersekolah pasti banyak pengalaman baru berlaku kan?Bagaimana pula yang bujang atau yang tidak meguruskan anak bersekolah.Wah,pasti kena keluar awal ke pejabat.

Artikel saya minggu ini adalah mengenai usaha yang berterusan pasti akan ada jua hasilnya.Alhamdulillah,syukur ke hadrat ilahi.Allah masih lagi mendengar rintihan kami,makbulkan doa kami yang sentiasa merintih dan meminta minta agar di anugerahkan kesihatan yang baik dan berpanjangan.Bahkan doa saya melihat isteri untuk terus maju dan berjaya dalam perniagaan perushaan buaian berendoi menjadi kenyataan pada wal tahun 2015.

Persilisihan dan Menangis

Tengok mana mana syarikat besar atau organisasi mana yang tidak ada berlaku persilisihannya.Hatta jadi Menteri Besar Selangor pun banyak spkelusinya di situ.Terus terang saya katakan,beliau memang serius beri sepenuhnya komitmen dan komited untuk berubah.Kita pernah berselisihan,kita juga pernah menangis bersama hanya untuk menceritakan apa kejayaan yang kita ingin buat.Korbankan Diploma dan Ijazah yang kami cuba pertahankan demi masa hadapan.Malah ada banyak lagi yang mungkin anda juga pernah lalui bersama untuk menguruskan keluarga,urusan anak.urusan rumah dan apatah lagi diri sendiri pun tak ada masa.Anda jangan buat apa yang kami buat sebab ia memerlukan kekuatan antara satu sama lain.Malah anda perlu ada kumpulan kumpulan sekililing yang positif untuk bangun dan bangkit jika tewas.

Lama dan Jauh

Jika anda perasaan,mana mana orang hari ini semua sedang sibuk menjalankan perniagaan.Anda yang berniaga produk dan juga perkhidmatan.Dan kedua duannya juga menghasilkan wang.Bezanya adalah berapa lama anda boleh lama dalam industri dan berapa  jauh industri itu boleh pergi.Ini kerana banyak penjual atau pengusaha hari ini memegang prinsip ‘asal barang jadi duit’.

Ini prinsip bodoh yang tidak cukup kuat untuk anda pergi lebih jauh.Kata guru saya,mulakan perniagaan dari kecil kecil dahulu.Minat dan juga tidak melibatkan sebarang modal yang besar.2015 ini ‘actually’ masih awal lagi untuk anda ‘adjust’ dan ‘tune’ semula perniagaan yang anda sedang usahakan.Pasti ada ‘core product’ yang boleh anda ketengahkan untuk bakal pelanggan anda suka atau klik dengan anda.

See the Lion

Pada 31hb ini,anda berpeluang berjumpa dengan saya dan tim.Saya nak kongsikan lagi lebih banyak kejayaan dan peluang pernigaaan yang boleh anda usahakan.Anda berpeluang meihat sendiri bagaimana kebanyakan entrepreneur memulakan perniagaan mereka dengan tiada apa apa.Ilmu pendidikan (education) adalah kunci sebenar untuk anda bina lebih banyak kejayaan dan kekayaan.Hubungi saya 012-619 5700 untuk daftar kehadiran.Kita ada sediakan makan tengahari,goodies beg,cabutan bertuah dan Samart Phone untuk dimenangi.

Masih Nak Bertangguh Lagi

Berita HarianSelepas 1hb Oktober 2014 yang lau,berita kenaikan harga petrol naik RM0.20,Kini keluar satu lagi berita Jabatan Kementerian Pendidikan menggesa peminjam peminjam graduan yang meminjam di kehendaki membayar semula pinjaman mereka.

Di anggarkan seramai 170,000 peminjam dan tindakan tegas bakal di ambil pada tahun hadapan.Antara tindakan yang akan di ambil ialah mensenarai hitamkan nama yang gagal melunaskan baki hutang PTPTN.

Keadaan ini akan semakin meruncing pada awal tahun depan sekiranya GST pun sudah bermula.Saya pasti akan ada banyak perubahan harga barang,kos perkidmatan dan sudah tentu kos sara hidu meningkat terutamanya mereka yang tinggal di bandar.

Kesan dari CCRISPTPTN

Apakah kesan kepada seseorang yang telah di senarai hitamkan dalam CCRIS?

Kesan nya adalah anda sukar untuk melakukan sebarang pinjaman dari pihak bank seperti memohon pinjaman sewa beli kereta,pinjaman perumahan,pinjaman perniagaan/peribadi dan sebagainya.Lebih teruk lagi peluang untuk jatuh muflis juga sangat tinggi sekiranya ‘interest’ yang di kenakan kepada bakal peminjam meningkat tahun demi tahun akibat lambat melangsaikan hutang.

Pendapatan saya dah tidak mampu menampung,zaremi.

Hutang ada 2 jenis.Iaitu bagus dan hutang tidak bagus.Hutang yang bagus adalah hutang yang boleh menjana keuntungan seperti contoh meminjam wang untuk membeli rumah.Kenapa saya kata bagus,sebab pinjaman anda hari ini untuk RM90,000.Selepas 5 tahun,nilai rumah tersebut mungkin boleh meningkat ke RM200,000.

Bagi kes anda yang memiliki masalah pendapatan semakin susut.Saya cadangkan untuk anda menjual rumah,jika anda ada rumah.Menjual kereta dan menukar kepada kenderaan yang lebih kecil atau tukar gaya hidup contohnya dari makan di luar setiap minggu ke hujung bulan sekali.Anda juga boleh membawa bekal dan botol air ke tempat kerja.

Saya perlukan wang.

Idea di atas adalah cadangan bagi anda yang ingin kekalkan waktu kerja dan masa bersama keluarga.Tetapi jika anda rasa ia tidak membantu.2 cara iaitu bekerja atau berniaga.

Bekerja-tawarkan diri kepada majikan anda yang anda sekarang sedia bertugas lebih masa selama 2 tahun(contoh) kerana anda sangat memerlukan wang tambahan untuk membiayai kos pelajaran anak atau cari mana mana restoran fast food/kedai makan yang anda ingin bekerja part time dari jam berapa ke jam berapa.

Berniaga-cara ke dua ini saya perlu berhati hati untuk kongsikan kerana berniaga ada dua sub tajuk yang perlu saya kongsikan.Berniaga dengan modal dan tanpa modal.Berniaga dengan modal melibatkan jualbeli stok/produk yang ada kalanya melibatkan tempoh hayat(expired date) jika berniaga produk makanan,’trend market’ seperti menjual tudung,aksesori wanita,pakaian dan sebagainya.Manakala berniaga tanpa modal adalah anda menjalankan  perniagaan produk orang lain.Iaitu ‘dropshit’ atau agen atau orang tengah.Boleh juga berniaga perkhidmatan.Sekiranya anda mempunyai kemahiran atau kepakaran dalam sesuatu bidang seperti bidang solekan,melukis,menguruskan kanak-kanak dan sebagainya

Jadi Rakan Niaga Saya.

Saya sedang mencari kumpulan yang ingin menambah pendapatan mereka Rm1000-RM2000 sebulan dengan berniaga tanpa sebarang modal.Menyampaikan mesej pentingnya menabung dan pentingnya menguruskan hutang.Jika anda kumpulan yang rajin,jujur dan perwatakan menarik.Berumur 20-30.Boleh hubungi saya untuk sessi temuduga.
Join-Today-button

Best Takaful

 

 

Fokus dan Rajin adalah rahsia berjaya

20Saya selalu ingatkan diri saya untuk sentiasa belajar tidak kira walaupun anda dah pun pernah mengetahui perkara tersebut.Prinsip yang di tunjukkan oleh guru saya iaitu jangan sombong telah melekat dalam jiwa saya.Ada satu pepatah yang pernah saya dengar.

“Jika kita ada harta,kita perlu menjaganya,
sebaliknya jika kita ada ilmu.Insha allah ilmu menjaga kita”

Hanim adalah salah seorang Takaful Leader yang pertama menyertai kami di Supreme Power Agency,sebelum berpindah ke pejabat baru di Sri Petraling.Beliau adalah di bawah unit Tuan Mohd Zulkiffli Mohd Nor yang juga antara sahabat baik saya dalam sama sama mengembangkan perniagaan industri takaful.Apa yang menarik ingin saya kongsikan dengan anda ialah sikap beliau yang fokus serta rajin bertanya.Baru sahaja meyertai tim kami pada hujung tahun 2013.

Jangan lupa temujanji kita pada sabtu ini di Dewan Besar Great Eastern Level 6.Lihat sendiri dan dengar bagaimana mereka bermula.Tiada rahsia  atau jalan pendek “shortcut” untuk berjaya.Fokus dan rajin adalah rahsia kaya dan berjaya.

Zaremi Othman
Seniour Great Eastern
012-619 5700

Borak Santai Masih ONN

Hai assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.Bagaimana aktiviti minggu cuti sekolah ini?Masih belum ada rancangan?Tim kami In shaa Allah akan turun seperti jadual asal.cuma kami awalkan iaitu hari jumaat ke hari khamis.Saya tak kisah anda dari industri mana.Kilang,mekanik,sales,engineer,manager atau student.Minum dan santai dengan kami,bagaimana?Ada  orang tanya saya,kita jumpa untuk apa?Begini,berapa ramai antara anda yang minum dan santai(lepak) dengan kawan dan sembang mengenai bisnes?buat part time job?Sebenarnya ramai orang kat luar,mereka sedang mencari pendapatan tambahan yang boleh menampung perbelanjaan samada untuk sendiri atau keluarga.

Saya ambil contoh adik saya yang baru habis belajar Tingkatan 5.Sekarang bekerja dan sebelah malam minum dan lepak dengan kawan sebaya beliau.Setiap kali jumpa,ada sahaja topik atau cadangan/pandangan yang beliau ada impian nak ubah masa hadapan.Nak berniagalah,nak buka stall tepi jalan la,nak kerja di Singapore la.Which is bagus sebab ada IMPIAN.Tetapi siapa GURU atau MENTO yang akan bantu adik saya sampai IMPIAN beliau.95% orang hari ini gagal dalam menguruskan masa hadapan mereka.Malah saya juga hampir beli sebuah kondominium RM250,000 semasa saya mula mula baru bekerja.

Join dengan saya Borak Santai pada hari khamis ini.Kenal dengan Tim saya bagaimana orang berjaya buat perniagaan mereka tanpa melibatkan modal yang besar.Dan ianya FREE.Borak Santai 3