Lebih Awal Sertai Industri Ini Lebih Besar Peluang untuk Berjaya Bersama

Business Opportunity ConventionSyukur alhamdulillah ,sabtu lalu Program yang di anjurkan oleh Great Eastern Takaful berjalan baik dan lancar.Semestinya agak sukar untuk pastikan segalanya sempurna namun pasukan kami mendapat bantuan dari warga kerja Great Eastern Takaful sendiri.

Terus terang saya katakan bukan mudah untuk mengajak kawan kita untuk hadir program program seperti ini.Katanya ini mesti tak ubah macam MLM.Multi Level Marketing yang mungkin pernah meraka terkena suatu masa dahulu.Ada juga Continue reading

Perhimpunan Oren

Perhimpunan OrenAlhamdulillah,sudah masuk 14 hari kita menunaikan ibadat puasa.Kejap rasanya bagi kita untuk meninggalkan bulan yang penuh dengan rahmat dan keberkatan.

Begitu juga tahun 2015 ini pun kita sudah melepasi separuh tahun.Pejam celik pejam celik meningkat lagi usia kita.Ini selalu mengingatkan saya Continue reading

Saya Seorang Juruteknik

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Siapa saya 10 tahun dahulu?

I am tecnicianOrang kata bukan senang untuk mengubah nasib sekiranya memang ini adalah periuk nasi kita.Apatah lagi jika keliling kita kesemuanya memiliki pola fikiran yang serupa dengan kita.Sudah pasti tidak jauh ke mana mampu kita ubah.Malah memang cita cita saya sebaik sahaja tamat pengajian Diploma ingin jadi technician.

 

Kena Buli dengan Engineer

Ah Seng(bukan nama sebenar) merupakan engineer saya semasa Continue reading

Berhenti Jual Kuih dan Nasi Lemak

image

Hai assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera semua.Apa khabar tuan dan cik puan yang saya kasihi semua.Semoga dalam keadaan baik hendaknya.

Syukur alhamdulillah.Kita sudah masuk bulan Mac 2015.Yakni,hujung mac ini lengkaplah Quarter 1 bagi tahun 2015.

Berubah atau Masih Sama

Apakah sepanjang Januari dan Februari yang lepas anda masih lagi dalam keadaan yang serupa?Tidak berubah,berganjak,berteka teki dan ‘confius’ perniagaan apa yang sesuai untuk saya.

Artikel minggu ini ialah saya ingin berkongsi sebuah kisah kejayaan salah seorang mentee saya.Merupakan seorang ibu kepada dua cahaya mata.

Setiap kali habis kerja,sebaik lepas solat isya’ beliau Continue reading

Berniaga ibarat Menanam Benih

3

Salam sejahtera buat semua pembaca budiman.Semoga anda sihat dan ceria gembira.Bagaimana aktiviti 3 hari ini?Masih lagi tidak habis habis menguruskan anak?Bagi anda yang anaknya masih bersekolah pasti banyak pengalaman baru berlaku kan?Bagaimana pula yang bujang atau yang tidak meguruskan anak bersekolah.Wah,pasti kena keluar awal ke pejabat.

Artikel saya minggu ini adalah mengenai usaha yang berterusan pasti akan ada jua hasilnya.Alhamdulillah,syukur ke hadrat ilahi.Allah masih lagi mendengar rintihan kami,makbulkan doa kami yang sentiasa merintih dan meminta minta agar di anugerahkan kesihatan yang baik dan berpanjangan.Bahkan doa saya melihat isteri untuk terus maju dan berjaya dalam perniagaan perushaan buaian berendoi menjadi kenyataan pada wal tahun 2015.

Persilisihan dan Menangis

Tengok mana mana syarikat besar atau organisasi mana yang tidak ada berlaku persilisihannya.Hatta jadi Menteri Besar Selangor pun banyak spkelusinya di situ.Terus terang saya katakan,beliau memang serius beri sepenuhnya komitmen dan komited untuk berubah.Kita pernah berselisihan,kita juga pernah menangis bersama hanya untuk menceritakan apa kejayaan yang kita ingin buat.Korbankan Diploma dan Ijazah yang kami cuba pertahankan demi masa hadapan.Malah ada banyak lagi yang mungkin anda juga pernah lalui bersama untuk menguruskan keluarga,urusan anak.urusan rumah dan apatah lagi diri sendiri pun tak ada masa.Anda jangan buat apa yang kami buat sebab ia memerlukan kekuatan antara satu sama lain.Malah anda perlu ada kumpulan kumpulan sekililing yang positif untuk bangun dan bangkit jika tewas.

Lama dan Jauh

Jika anda perasaan,mana mana orang hari ini semua sedang sibuk menjalankan perniagaan.Anda yang berniaga produk dan juga perkhidmatan.Dan kedua duannya juga menghasilkan wang.Bezanya adalah berapa lama anda boleh lama dalam industri dan berapa  jauh industri itu boleh pergi.Ini kerana banyak penjual atau pengusaha hari ini memegang prinsip ‘asal barang jadi duit’.

Ini prinsip bodoh yang tidak cukup kuat untuk anda pergi lebih jauh.Kata guru saya,mulakan perniagaan dari kecil kecil dahulu.Minat dan juga tidak melibatkan sebarang modal yang besar.2015 ini ‘actually’ masih awal lagi untuk anda ‘adjust’ dan ‘tune’ semula perniagaan yang anda sedang usahakan.Pasti ada ‘core product’ yang boleh anda ketengahkan untuk bakal pelanggan anda suka atau klik dengan anda.

See the Lion

Pada 31hb ini,anda berpeluang berjumpa dengan saya dan tim.Saya nak kongsikan lagi lebih banyak kejayaan dan peluang pernigaaan yang boleh anda usahakan.Anda berpeluang meihat sendiri bagaimana kebanyakan entrepreneur memulakan perniagaan mereka dengan tiada apa apa.Ilmu pendidikan (education) adalah kunci sebenar untuk anda bina lebih banyak kejayaan dan kekayaan.Hubungi saya 012-619 5700 untuk daftar kehadiran.Kita ada sediakan makan tengahari,goodies beg,cabutan bertuah dan Samart Phone untuk dimenangi.

Cara Sebenar Delivered Policy Pelanggan

cara sebenar delivered policyHai assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera buat pembaca yang budiman.

Bagaimana aktiviti minggu ini?Adakah anda sangat sibuk dengan tugasan kerja di pejabat atau urusan anak anak yang bakal tamat sessi persekolahan tidak lama lagi.

Artikel minggu ini yang ingin saya kongsikan kepada rakan budiman yang saya kasihi ialah cara sebenar ‘delivered policy’ pelanggan.

Jika anda perasan,policy ansurans yang anda beli rata rata nya adalah di dalam bahasa inggeris.Terma terma yang ada kala nya kita sebagai orang yang buakn dalam industri ansurans pasti tidak faham maksud yang di sampaikan.

Minggu ini rakan seperjuangan saya,Tn Mohd Zulkiffli berkongsi cara sebenar dan bagaimana untuk menjelaskan ‘term term’ penting supaya pihak pelanggan tidak salah faham semasa berlaku sesuatu tuntutan.Ini sangat penting kerana ia melibatkan integriti seseorang agent itu menjalankan tugas juga mewakili Syarikat Ansurans No 1 di Malaysia.

Setiap pelan ansurans/takaful memiliki ‘term’ yang berbeza.Apatah lagi antara seuah syarikat dengan syarikat yang lain.Memang nampak sama perlindungan dan nilai tuntutan,namun saya nasihatkan agar anda mendapatkan semuala ‘agent servising’ anda bagi menjelaskan semula pelan ‘benefit’ yang anda ambil suatu ketika dahulu.

Ingin dapatkan Pelan Quotation?Simpanan Pendidikan Anak atau Simpanan Kad Perubatan Hospital?Klik butang di bawah.Pihak kami akan membantu anda bagi menyiapkan Pelan quotation tersebut.free-quote2

Masih Nak Bertangguh Lagi

Berita HarianSelepas 1hb Oktober 2014 yang lau,berita kenaikan harga petrol naik RM0.20,Kini keluar satu lagi berita Jabatan Kementerian Pendidikan menggesa peminjam peminjam graduan yang meminjam di kehendaki membayar semula pinjaman mereka.

Di anggarkan seramai 170,000 peminjam dan tindakan tegas bakal di ambil pada tahun hadapan.Antara tindakan yang akan di ambil ialah mensenarai hitamkan nama yang gagal melunaskan baki hutang PTPTN.

Keadaan ini akan semakin meruncing pada awal tahun depan sekiranya GST pun sudah bermula.Saya pasti akan ada banyak perubahan harga barang,kos perkidmatan dan sudah tentu kos sara hidu meningkat terutamanya mereka yang tinggal di bandar.

Kesan dari CCRISPTPTN

Apakah kesan kepada seseorang yang telah di senarai hitamkan dalam CCRIS?

Kesan nya adalah anda sukar untuk melakukan sebarang pinjaman dari pihak bank seperti memohon pinjaman sewa beli kereta,pinjaman perumahan,pinjaman perniagaan/peribadi dan sebagainya.Lebih teruk lagi peluang untuk jatuh muflis juga sangat tinggi sekiranya ‘interest’ yang di kenakan kepada bakal peminjam meningkat tahun demi tahun akibat lambat melangsaikan hutang.

Pendapatan saya dah tidak mampu menampung,zaremi.

Hutang ada 2 jenis.Iaitu bagus dan hutang tidak bagus.Hutang yang bagus adalah hutang yang boleh menjana keuntungan seperti contoh meminjam wang untuk membeli rumah.Kenapa saya kata bagus,sebab pinjaman anda hari ini untuk RM90,000.Selepas 5 tahun,nilai rumah tersebut mungkin boleh meningkat ke RM200,000.

Bagi kes anda yang memiliki masalah pendapatan semakin susut.Saya cadangkan untuk anda menjual rumah,jika anda ada rumah.Menjual kereta dan menukar kepada kenderaan yang lebih kecil atau tukar gaya hidup contohnya dari makan di luar setiap minggu ke hujung bulan sekali.Anda juga boleh membawa bekal dan botol air ke tempat kerja.

Saya perlukan wang.

Idea di atas adalah cadangan bagi anda yang ingin kekalkan waktu kerja dan masa bersama keluarga.Tetapi jika anda rasa ia tidak membantu.2 cara iaitu bekerja atau berniaga.

Bekerja-tawarkan diri kepada majikan anda yang anda sekarang sedia bertugas lebih masa selama 2 tahun(contoh) kerana anda sangat memerlukan wang tambahan untuk membiayai kos pelajaran anak atau cari mana mana restoran fast food/kedai makan yang anda ingin bekerja part time dari jam berapa ke jam berapa.

Berniaga-cara ke dua ini saya perlu berhati hati untuk kongsikan kerana berniaga ada dua sub tajuk yang perlu saya kongsikan.Berniaga dengan modal dan tanpa modal.Berniaga dengan modal melibatkan jualbeli stok/produk yang ada kalanya melibatkan tempoh hayat(expired date) jika berniaga produk makanan,’trend market’ seperti menjual tudung,aksesori wanita,pakaian dan sebagainya.Manakala berniaga tanpa modal adalah anda menjalankan  perniagaan produk orang lain.Iaitu ‘dropshit’ atau agen atau orang tengah.Boleh juga berniaga perkhidmatan.Sekiranya anda mempunyai kemahiran atau kepakaran dalam sesuatu bidang seperti bidang solekan,melukis,menguruskan kanak-kanak dan sebagainya

Jadi Rakan Niaga Saya.

Saya sedang mencari kumpulan yang ingin menambah pendapatan mereka Rm1000-RM2000 sebulan dengan berniaga tanpa sebarang modal.Menyampaikan mesej pentingnya menabung dan pentingnya menguruskan hutang.Jika anda kumpulan yang rajin,jujur dan perwatakan menarik.Berumur 20-30.Boleh hubungi saya untuk sessi temuduga.
Join-Today-button

Best Takaful

 

 

Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta

Hai assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera rakan yang budiman.Alhamdulillah,selesai sudah bulan syawal yang kita rai raikan.Banyak juga jemputan open house dan kenduri saya dapat.Sampai ada yang terpaksa saya lepaskan kerana jadual masa yang sangat rapat.

Alhamdulillah,sepanjang bulan syawal ini juga.Segala urusan jadual kerja saya berjalan mengikut jadual.Tetapi kali ini,sedikit kelam kabut selepas seminggu cuti raya.Di tambah lagi aktiviti bulan puasa yang lalu agak kurang bergerak.Walaubagaimanapun,ia tidak melemahkan semangat saya untuk mendapat pelanggan baru bagi bulan ogos ini.

Merdeka

Esok,kita akan meyambut Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 57.Kalau dulu,masa saya bujang bujang.Kami budak budak bujang dah mula menghias motor.Maklumlah nak turun town.Tapi,bila dah berkeluarga,lebih banyak menghabiskan masa berehat di rumah dengan menonton televisyen.Saya ingin kongsikan dengan anda,hari ini hidup saya sangat berbeza sekali.Saya melihat pencapaian dan kejayaan dari sudut yang berbeza.Saya faham tentang erti merdeka apabila saya mula bekerja sendiri.Bersyukur dan bertuah rasanya,saya hidup di negara tanah air sendiri,Malaysia.

Saya tidak bercakap bagi mana mana pihak parti atau politik.Cuma,bagi kami orang yang bekerja sendiri,cari sale,buat market servey dan lama dalam pasaran.Kita faham,bagaiamana membina dan mencipta peluang.Kita adalah ‘survivor’.Ada suatu papatah berbunyi ‘Jangan tanya apa negara boleh beri,sebaliknya ialah tanya apa yang kita boleh berikan kepada negara’.

2014 Convenction Talk 2

Sesuai dengan tema tahun ini iaitu ‘Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta’.Bagi orang yang baru bercinta,mereka sanggup lakukan apa sahaja demi kekasihnya.’Biar Lautan Api,Sanggup Aku Renangi’ katanya.Kebetulan pada masa yang sama,saya ingin kongsikan dengan anda berita baik pada bulan september ini ialah satu lagi Program Keusahawanan yang di anjurkan oleh Great Eastern.Bukan 1 atau 2 speaker tetapi 8 speaker yang di bawa khas untuk berkongsi kisah kejayaan mereka.

Saya minta anda hadir dan dengar sendiri.Bagaimana mereka bermula,halangan dan cabaran yang di lalui juga pencapaian dan kejayaan yang telah mereka kecapi.

Semua ini akan di adakan pada 20 September 2014 di Dewan Besar Great Eastern Tingkat 6,Jalan Ampang.Bagi anda yang berminat dan ingin mengetahui maklumat tentang program ini,boleh hubungi saya untuk sahkan kehadiran

Zaremi Othman
Seniour Executive Great Eastern
Tel No: 012 – 619 5700

Half Year Meeting 2014

Half Year Meeting 2014Syukur alhamdulillah,hari ini adalah hari pertama Ogos 2014.Kita juga baru sahaja selesai menyambut hari raya aidilfirti yang di raikan seluruh umat islam sedunia.

Artikel ingin saya kongsikan kepada anda pagi ini ialah Half Year Meeting 2014 baru baru ini.Suatu kejutan bagi kami di industri takaful dimana sepanjang 6 bulan 2014 yang lepas,jualan produk takaful meningkat dengan sangat baik sekali.Ini menunjukkan permintaan terhadap perkhidmatan takaful memang sangat di nanti nantikan apatah lagi syarikat yang lebih awal dan lama dalam industri,pasti lebih berpengalaman dari segi keperluan dan permintaan yang ada di
pasaran.Saya juga melihat,semakin bertambahnya wakil wakil ‘takaful leader‘ yang berkaliber menyertai kami.Kebanyakan mereka adalah ‘fresh graduate‘ yang baru sahaja tamat dari kolej dan universiti.

TBOSS 14 june 2014 aSebagai bonus untuk ogos 2014,saya ada berita baik iaitu 16 ogos akan datang ini,Great Eastern Takaful akan mengadakan Satu Program Keusahawanan.2 speaker ini saya kenal mereka semasa sama sama saya ke Jakarta pada 2013 yang lalu.Mereka adalah antara idola saya kerana attitude mereka yang sangat rajin serta tidak mengenal putus asa.Mereka adalah dari group yang sama dan salah seorang daripada mereka adalah orang baru dalam industri.Saya tidak mahu cerita lebih lanjut di sini.Apa yang perlu anda buat ialah hubungi saya di talian 012-619 5700 untuk maklumat lanjut.Jumpa sana iya.

Nahas MH17

MH1717 Julai lalu,kita di kejutkan dengan satu inseden besar.Ia melibatkan sebuah pesawat Malaysia MH17 yang baru sahaja berlepas dari Amsterdam ke Kuala Lumpur.

Amat mengejutkan saya dan seluruh warga Malaysia kerana kejadian insiden pesawat MAS sekali lagi berlaku selepas kejadian kehilangan MH 370.Insiden ini lebih menyayat hati kerana menjadi mangsa serangan 2 negara besar antara Ukrain dan Rusia.

Jumlah penumpang yang di kenal pasti terkorban adalah seramai 283 dan 30 daripada penumpang adalah warganegara Malaysia.Ini di tambah lagi dengan 15 kru dari kakitangan MAS.

Sedih melihat berita ensiden ini apabila melihat ahli keluarga mereka tidak menyangka ia berlaku pada ketika umat islam sedang menjalani ibadat puasa.Bahkan kedatang mereka adalah untuk berjumpa ahli keluarga melepaskan rindu dan serta merancang untuk meraikan hari raya aidilfitri yang bakal tiba.

Kotak HitamSemoga keluarga waris terus tabah dan cekal dengan ujian yang sangat hebat ini.Oya,hari ini berita mengenai kotak hitam telah pun dijumpai dan bakal bawa pulang ke Malaysia tidak lama lagi.Saya doakan juga semoga urusan bawa pulang jenazah serta kru kru yang terlibat dalam operasi Nahas MH 17 selamat kembali ke tanah air.

Ingatan untuk saya serta semua pembaca yang budiman.Sayangi keluarga anda seperti mana anda menyanyangi diri sendiri.Semoga kita memperolehi rahmat dan kebaikan dari dia yang maha kuasa.