Selamat Kembali Bertugas

Selamat kembali bertugas seluruh warga Malaysia .Bertuah sungguh negara kita berjaya memperolehi kemenangan besar bagi sukan sea 2017 .Jumlah emas berjaya di kumpulkan sebanyak 145 .Tahniah sekali lagi untuk semua atlit Malaysia yang berusaha keras untuk bangkit bersama meraih kejayaan .Kejayaan besar kita menang dengan jumlah pingat keseluruhan 323 sungguh mengujakan ,lantaran Continue reading

Kumpulan Umur Mana Paling Tinggi Claims Ansurans Takaful

Minggu lalu saya ada kongsikan jumlah tuntutan 2016 bagi rawatan hospital hampir mencecah separuh billion .Boleh klik bacaan penuh di sini.

Dan itu tidak cukup menakutkan kerana memang sudah jadi lumrah rakyat Malaysia suka ‘last minute action’ atau sungguhpun beliau tahu kos perubatan meningkat mahal .Tidak ada usaha atau langkah langkah untuk mendapatkan maklumat mengenai bagaimana menghadapi keadaan sebenar apabila semalam doctor maklumkan pembedahan ini memerlukan RM 15 000 segera.Jika tidak di potong bahagian yang rosak Continue reading

7 Tips Tambah Pendapatan Sampingan

Never Give UpHari ini dalam sejarah,awal April lalu.Kita di kejutkan dengan Cukai Good Service Tax(GST).Pelbagai ‘respon’ dan ‘ketidakpuashati’ rakyat Malaysia mengenai isu ini.Malah 2 minggu sebelum 1 April 2015,saya mendapat banyak panggilan dari pelanggan pelanggan saya bertanyakan tentang Ansuran/Takaful yang mereka ambil di kenakan caj tambahan atau tidak?Saya cuba cari artikel menarik yang boleh saya kongsikan kepada pembaca semua apa yang boleh kita pelajari kesan GST yang di kenakan oleh kerajaan kepada kita seluruh rakyat Malaysia.

Kalau anda perasan iya,ada banyak perubahan Continue reading

Selamat Hari Raya Aidiladha

IMG-20141004-WA0002Hai assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera pembaca yang budiman.Salam aidil adha buat seluruh umat islam yang menyambut Hari Raya Korban juga Saya doakan jemaah jemaah haji mendapat haji mabrul.Selamat menjalani ibadat haji di sana.

Artikel minggu ini yang ingin saya bawakan kepada anda pembaca yang budiman adalah Minyak oh Minyakisu panas mengenai minyak Ron-95.Isu ini sangat sensitif untuk di bincangkan.Namun,saya tidak mahu mengambil bahagian untuk mengutuk mana mana pihak.Cukuplah saya post sedikit gambar yang boleh saya kongsikan dengan anda pembaca yang budiman.

Saya tahu rakyat malaysia kreatif.Dalam 1 hari,kita mampu bina idea idea luarbiasa sampaikan lucu hati saya melihat post post menarik di facebook saya.

Apa yang boleh kita belajar?

Saya teringat zaman saya kecil kecil dahulu.Kereta beratur panjang di stesen minyak rumah sayaBaik kereta besar mahupun kereta kecil.Apatah lagi motosikal.Saya masa tu tak faham dilema orang bekerja.Mereka rush balik awal untuk isi ‘full tank’.Tahun ini sekali lagi,perkara itu berlaku lagi.Saya belajar dari situasi ini ialah pendidikan adalah sangat penting.

Saya bukan seorang pakar ekonomi,cuma kenaikan RM0.10 atau RM0.20 harga minyak memang akan berlaku lagi.Yang menentukan adalah masa.Saya puji pihak kerajaan,jabatan jabatan yang berkaitan,pengusaha pengusaha minyak,juga kakitangan minyak.Mereka berjaya merahsiakan maklumat harga minyak akan naik.

Saat kita baru sahaja masuk 1 Oktober 2014,bekerja dan menguruskan perusahaan.dan ada yang cuti di rumah untuk persiapan raya haji.Sekita jam 7.00 petang secara tiba tiba sahaja harga minyak Ron-95 naik RM0.20.Kita terus terkejut dan melompat wow!

Graf di syarikat syarikat Telco melonjak naik.Whatsup,email,skype,sms,phone terus di hebahkan yang minyak naik harga.Saya suka lihat startergi mereka.Berjaya mengikut rancangan.Tak faham takpe.

Kesan pada Ekonomi Keluarga

Keluar beberapa rintihan,mesej juga post yang kita minta kerajaan pertimbangkan.Ada juga kumpulan kumpulan yang ingin membuat bantahan dan demonstrasi jalanan rasa tidak puas hati harga minyak naik wei.

Mari kita muhasabah diri kita sekejap dengan membaca artikel saya ini.Sudah Tentu yang tertekan dan bengang ini adalah kumpulan yang hutang isi rumahnya lebih 50% dari pendapatan.Atau anda mempunyai tangungan yang banyak.Contoh anak yang sedang bersekolah,faktor kesihatan dan sebagainya.Cadangan saya,duduk semula dengan pasangan anda tentang bajet belanjawan keluarga anda.Nyatakan dengan jujur dengan pasangan anda.Anda ada baki RM10 je setiap bulan(contoh).

Iya nampak macam kelakar.Tapi ini lah yang saya lakukan dengan isteri saya semasa saya menghadapai masalah kewangan semasa menguruskan perniagaan satu ketika dahulu.Kita perlu ‘meeting’ dan bincangkan waktu tenang bukan waktu anak anak anda sedang melompat lompat di hadapan anda.

Bagi orang bujang yang terasa impaknya.Saya juga cadangkan anda mulakan perniagaan sekarang.Perhatikan dilema abang dan kakak anda sekarang.Mereka sangat tertekan dan rasa ingin undurkan masa jikalau boleh.Sementara belum ada apa apa tangungan dan badan masih sihat.Ambil lah peluang ini sebagai persediaan awal.

Satu Keluarga Satu Perniagaan

Saya ada cadangan kepada anda yang boleh ambil idea saya.Satu keluarga satu perniagaan.Janalah pendapatan sampingan atau ‘part time job’ bagi menampung keperluan hidup anda sekarang.Beritahu pasangan anda,keluarga dan keluarga mertua kami sedang ‘retune’ ekonomi keluarga kami.2-3 tahun in sha allah akan pulih.Ya betul,inilah yang saya belajar dari guru saya berbangsa china.Mereka bukan sangat kaya.Tetapi mereka ada plan A dan Plan B untuk lalui kehidupan ini.

Berita baik bagi anda yang ingin mengubah ekonomi keluarga anda.Bersedia untuk belajar dan di ajar.Tidak mudah sentap dan boleh menerima teguran.Hubungi saya di talian 012-619 5700.Saya sedang mengumpulkan Pejuang Takaful yang berani,jujur dan rajin untuk menyertai skuad saya 2014.img1412093391588

Berminat untuk Serta saya?Hubungi

Mohd Zaremi OthmanJoin-Today-button
Great Eastern Takaful Leader
012-619 5700

Best Takaful

FAN RUN MALAYSIA Sept 2014

FAN RUN 2014Minggu ni saya ingin kongsikan dengan anda ialah aktiviti hujung minggu saya yang cukup awesome.

Bilakah kali terakhir anda berlari?involved aktiviti bersukan atau riadah seperti ini?Sebenarnya,saya baru juga ikuti larian marathon 3 tahun yang lepas.Bukan lah sangat baik rekod yang saya buat cuma perasaan apabila kita dalam kumpulan ini sangat luar biasa.

Bangun seawal pagi,dan berlari sejauh 10km ini bukan satu kerja yang mudah.Dan saya percaya bagi sesetengah orang berpendapat lebih baik rehat di rumah dengan menghabiskan masa di hujung minggu menonton televisyen.Pendapat saya amat berbeza sekali kerana waktu untuk duduk duduk kosong terlalu singkat untuk di habiskan.Lebih baik penuhi aktiviti yang bermanfaat dan yang lebih meyeronokkan kerana hidup ini penuh dengan warna.

Pada masa yang sama juga,setidak tidaknya kita boleh mengumpul ‘madel’ yang di kutip sepanjang masa sihat kita sebagai kenang kenangan kelak.Manalah tahu entahkan esok atau lusa kita tidak mampu berdiri lagi.Ia sebagai motivasi kepada anak anak atau cucu cucu saya siapa bapa/atok beliau satu masa dahulu.Ya,mungkin nampak ‘funny’ tetapi inilah cara saya berfikir.Kita tinggalkan legasi dan anspirasi kepada keturunan kita.Apa salahnya kan..

Saya juga amat bersyukur dengan BMI saya masih dalam range yang tidak terlampau berdasarkan tinggi dan berat saya.Mudah mudahan allah sentiasa memberikan saya kuasa tenaga untuk terus sihat dan hidup penuh dengan gembira.Perhatikan pada keratan akbar yang saya lampirkan.Statistik yang menunjukkan kadar obesiti di kalangan Rakyat Malaysia amat membimbangkan.44% adalah lelaki dan 49% pula adalah golongan wanita.Anda sendiri tahu yang penyakit sangat mudah sampai dan melekat apabila berat badan yang tidak cukup ideal.Hubungi saya jika salah seorang daripada anda yang inginkan Plan Perubatan Hospital.Manalah tahu,malang tidak berbau.

Next larian saya ialah di MATRADE.Mungkin belum terlambat untuk anda daftar bersama sama saya.Rasai sendiri tenaga dan kuasa apabila anda berlari.Cakap senang der,buat tengok.Klik sekarang untuk daftar http://greateasternlivegreatrun.com/

Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta

Hai assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera rakan yang budiman.Alhamdulillah,selesai sudah bulan syawal yang kita rai raikan.Banyak juga jemputan open house dan kenduri saya dapat.Sampai ada yang terpaksa saya lepaskan kerana jadual masa yang sangat rapat.

Alhamdulillah,sepanjang bulan syawal ini juga.Segala urusan jadual kerja saya berjalan mengikut jadual.Tetapi kali ini,sedikit kelam kabut selepas seminggu cuti raya.Di tambah lagi aktiviti bulan puasa yang lalu agak kurang bergerak.Walaubagaimanapun,ia tidak melemahkan semangat saya untuk mendapat pelanggan baru bagi bulan ogos ini.

Merdeka

Esok,kita akan meyambut Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 57.Kalau dulu,masa saya bujang bujang.Kami budak budak bujang dah mula menghias motor.Maklumlah nak turun town.Tapi,bila dah berkeluarga,lebih banyak menghabiskan masa berehat di rumah dengan menonton televisyen.Saya ingin kongsikan dengan anda,hari ini hidup saya sangat berbeza sekali.Saya melihat pencapaian dan kejayaan dari sudut yang berbeza.Saya faham tentang erti merdeka apabila saya mula bekerja sendiri.Bersyukur dan bertuah rasanya,saya hidup di negara tanah air sendiri,Malaysia.

Saya tidak bercakap bagi mana mana pihak parti atau politik.Cuma,bagi kami orang yang bekerja sendiri,cari sale,buat market servey dan lama dalam pasaran.Kita faham,bagaiamana membina dan mencipta peluang.Kita adalah ‘survivor’.Ada suatu papatah berbunyi ‘Jangan tanya apa negara boleh beri,sebaliknya ialah tanya apa yang kita boleh berikan kepada negara’.

2014 Convenction Talk 2

Sesuai dengan tema tahun ini iaitu ‘Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta’.Bagi orang yang baru bercinta,mereka sanggup lakukan apa sahaja demi kekasihnya.’Biar Lautan Api,Sanggup Aku Renangi’ katanya.Kebetulan pada masa yang sama,saya ingin kongsikan dengan anda berita baik pada bulan september ini ialah satu lagi Program Keusahawanan yang di anjurkan oleh Great Eastern.Bukan 1 atau 2 speaker tetapi 8 speaker yang di bawa khas untuk berkongsi kisah kejayaan mereka.

Saya minta anda hadir dan dengar sendiri.Bagaimana mereka bermula,halangan dan cabaran yang di lalui juga pencapaian dan kejayaan yang telah mereka kecapi.

Semua ini akan di adakan pada 20 September 2014 di Dewan Besar Great Eastern Tingkat 6,Jalan Ampang.Bagi anda yang berminat dan ingin mengetahui maklumat tentang program ini,boleh hubungi saya untuk sahkan kehadiran

Zaremi Othman
Seniour Executive Great Eastern
Tel No: 012 – 619 5700

Meriah IFTAR 2014

IFTAR 2014Hai apa khabar my brother and my sister?Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera buat pembaca yang budiman.

Bagaimana aktiviti anda sepanjang bulan ramadhan ini?Biasa biasa atau luar biasa dari biasa?Saya rasa,ramai yang setuju dengan saya.Trafik sepanjang bulan ramadhan ini agak sedikit kritikal kerana semua orang merancang untuk sampai ke rumah lebih awal.Nak ambil anak dari sekolah/jagaan,masak untuk berbuka dengan keluarga juga tidak kurang menukar menu dengan membeli sahaja di pasar juadah.

Iftar 2014

IFTAR 2014 Minggu ini saya ingin kongsikan sedikit artikel aktiviti saya bersama rakan perniagaan saya serta rakan sekolah lama yang lebih 10 tahun tidak berjumpa.                             Tahun 2014 ini,adalah merupakan tahun yang penuh erti bagi saya dan keluarga.Saya di beri tanggungjawab untuk membantu rakan perniagaan saya ‘Bagaimana Memulakan Perniagaan’ secara part time.In sha allah SP Group akan bertambah ramai anggotanya dengan sokongan dan kepercayaan rakan rakan seperjuangan.

 Alhamdulillah G.S.M Group juga mendapat penambahan ahli baru.Mereka adalah antara rakan rakan seperjuangan saya dalam Industri Ansurans & Takaful.Berkhidmat lebih dari 10 tahun dan ke atas.Mereka juga adalah antara pembakar semangat saya untuk terus maju dan berdaya saing secara sihat.

 Pada masa yang sama,tahun ini SMP Group berjaya berusaha mengumpulkan rakan rakan sekolah lama yang saya kira sangat memberi nilai dan erti dalam hidup saya.Kenangan ini terlalu manis masakan waktu itu adalah masih lagi di bangku sekolah menengah.Sekarang,masing masing dengan keluarga bahagia dan ada yang dah berderet anaknya.Rezeki katanya.

  Saya sangat menghargai setiap detik dan masa yang saya lalui.Ini kerana,tidak mungkin dapat kita ulangi masa silam.Sesungguhnya tiada yang lebih bernilai selain dari nilai nilai murni sebuah persahabatan.Dalam agensi yang sedang saya bina ini juga,kami tetap menerapkan bantu membantu dan sentiasa belajar dari yang berjaya.’No Body Perfect Here’.Iftar 2014  Terima kasih kepada isteri tercinta yang sentiasa menyokong saya.Merupakan tulang belakang saya jatuh dan bangun,saya dalam membina kejayaan.Juga usaha  SP Group untuk berbuka puasa bersama dan En Mohd Azan Azahari mewakil SP Group.Semoga majlis ini berterusan dan terus maju jaya.

Jun 2014

TBOSS 14 june 2014Hai assalamualaikum pembaca yang budiman.Salam sejahtera dan apa khabar tuan dan cik puan yang dikasihi.

Bagaimana aktiviti cuti sekolah sessi Jun 2014 ini?Menyeronokkan atau membosankan?Ada segelintir  rakan pelanggan saya menarik lafas lega kerana tidak perlu keluar awal ke pejabat kerana selalunya trafik waktu pagi lebih baik dan lancar,Mm,itu bagi mereka  yang duduk atau bekerja dikawasan bandar.Khususnya Kuala Lumpur.

Baik,Sabtu ini jika tidak terlewat untuk saya maklumkan kepada pembaca budiman iaitu Great Eastern sekali lagi menganjurkan Peluang Kerjaya di Great Eastern Takaful.Saya selalu dengar kisah kejayaan Noriza Muhammad Yusuf.Bukan sahaja seorang yang rajin dan bagus dalam Personal Sales,malah dalam bidang ‘rekruting’ juga beliau tidak kurang hebatnya.Speaker jemputan ke-2 ini,saya belum pernah dengar kisah beliau dan in sha allah saya dan tim saya akan ke sana mendengar dan mendapatkan tip serta anspirasi kejayaan bagaimana mereka bermula.Jika ada antara anda yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut kerjaya ini,boleh terus hubungi saya di talian 012-619 5700.Yang best ialah program ini bermula jam 1.30 tengah hari,pihak pengurusan juga ada sediakan jamuan ringan pada tengah hari tersebut.amacam?Bagi mereka yang bekerja separuh hari pada hari sabtu ini,terus datang ke Head Quarters kami di jalan ampang.Kita jumpa sana iya!

Seminar Kerjaya Mac 2014

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera buat pembacaMac 2014 yang budiman.Minggu ini adalah minggu terakhir  bagi bulan mac.Dan ramai antara anda yang sudah membuat perancangan bersama keluarga untuk bercuti.Maklumlah cuti sekolah kalatakan.Kami di Great Eastern juga turut mengambil peluang untuk bersama anda pada sabtu ini 29 Mac 2014.Takaful sebagai kerjaya masa hadapan.Saya sedia untuk dihubungi jika anda ingin mendengar dan melawat Head Quarters kami yang berwajah baru.Telefon saya sekarang untuk maklumat lanjut 012-619 5700.

Terpaksa Buat Part Time

Minggu 3Zul adalah merupakan rakan ‘spiring’ saya yang banyak membantu dan merupakan aspirasi saya dalam industri ini.Desakan duit yang menyebabkan beliau terpaksa mengikut saya sama sama dalam menceburi kerjaya ini.Beliau adalah satu satunya anak harapan keluarga setelah bapanya meninggal dunia akibat barah,manakala abang beliau lumpuh pada umur 27 dan ibu beliau terpaksa berhenti bekerja kerana  menjaga abang sulongnya.Jika anda masih ingin mecari peluang perniagaan,atau extra income yang tidak menganggu urusan kerja sila hubungi 03-9059 2298 untuk jadual Program yang akan datang.Jumpa kami nanti iya!