Bukan Senang Untuk Senang ,Bukan Susah Untuk Susah.

Happy Deepavali 2016Happy Deepavali kepada My Indian Friends.

Setiap kali Raya Deepavali sampai ,makcik saya saya selalu sebutkan time inilah waktu saya di lahirkan.

Sudah jadi ingatan pada makcik saya dan ibu saya mengenai kelahiran saya pada 30 Oktober tahun 81.

Tahun ini agak ‘special’ apabila Continue reading

Lebih Awal Sertai Industri Ini Lebih Besar Peluang untuk Berjaya Bersama

Business Opportunity ConventionSyukur alhamdulillah ,sabtu lalu Program yang di anjurkan oleh Great Eastern Takaful berjalan baik dan lancar.Semestinya agak sukar untuk pastikan segalanya sempurna namun pasukan kami mendapat bantuan dari warga kerja Great Eastern Takaful sendiri.

Terus terang saya katakan bukan mudah untuk mengajak kawan kita untuk hadir program program seperti ini.Katanya ini mesti tak ubah macam MLM.Multi Level Marketing yang mungkin pernah meraka terkena suatu masa dahulu.Ada juga Continue reading

Lima Puluh Ribu Sales vs Loan

sales vs loan Berapa ramai antara anda yang pernah melibatkan diri dalam perniagaan?Tak kisah perniagaan tersebut di jalankan sepenuh masa atau separa masa(part time).Ada juga yang langsung serik untuk melibatkan diri setelah gagal dalam perniagaan.

Artikel saya kali ini adalah Lima Puluh Ribu Sales vs Loan.Mungkin anda pernah dengar dari kawan anda modal perniagaan tak besar.Hanya RM 50k tuan sudah boleh Continue reading

7 Tips Tambah Pendapatan Sampingan

Never Give UpHari ini dalam sejarah,awal April lalu.Kita di kejutkan dengan Cukai Good Service Tax(GST).Pelbagai ‘respon’ dan ‘ketidakpuashati’ rakyat Malaysia mengenai isu ini.Malah 2 minggu sebelum 1 April 2015,saya mendapat banyak panggilan dari pelanggan pelanggan saya bertanyakan tentang Ansuran/Takaful yang mereka ambil di kenakan caj tambahan atau tidak?Saya cuba cari artikel menarik yang boleh saya kongsikan kepada pembaca semua apa yang boleh kita pelajari kesan GST yang di kenakan oleh kerajaan kepada kita seluruh rakyat Malaysia.

Kalau anda perasan iya,ada banyak perubahan Continue reading

Saya Seorang Juruteknik

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Siapa saya 10 tahun dahulu?

I am tecnicianOrang kata bukan senang untuk mengubah nasib sekiranya memang ini adalah periuk nasi kita.Apatah lagi jika keliling kita kesemuanya memiliki pola fikiran yang serupa dengan kita.Sudah pasti tidak jauh ke mana mampu kita ubah.Malah memang cita cita saya sebaik sahaja tamat pengajian Diploma ingin jadi technician.

 

Kena Buli dengan Engineer

Ah Seng(bukan nama sebenar) merupakan engineer saya semasa Continue reading

Berani Berubah 2015

15 - 1Salam sejahtera buat pembaca yang budiman.Sudah agak lama saya tinggalkan blog peribadi saya untuk kongsikan berita dan status terkini.Ia,amat sibuk pada akhir akhir tahun ini.

Walaubagaimanapun,status saya di facebook tidak pernah kesepian.tuan dan puan boleh klik butang like untuk ikuti jadua aktiviti saya di luar.Semalam adalah hari pertama kami bersidang.Alhamdulillah,jadual kami berjalan mengikut jadual.Berita baik adalah agensi kami berkembang positif dari RM600,000 ke RM1,000,000 hasil jualan.Secara tidak langsung agensi yang sedang saya berada kini di bawah Top Great Eastern sebagai Million Agency.

Satu Keluarga Satu Perniagaan15 - 2

Misi tahun ini adalah saya juga rakan seperjuangan yang lain ingin membantu kepada kumpulan kecil sederhana untuk ‘Berani Berubah 2015’.Kita ingin bimbing mereka untuk biasa biasa ke luar biasa berani.

Usah harapkan bantuan wang tunai yang bakal di agihkan.Itu adalah bonus.Bagi pendapat peribadi saya,hadapi cabaran 2015 ini dengan penuh tenaga dan berani.Itulah sebab saya selalu mengajak anda mengubah fikiran untuk buat kecil kecil perniagaan.Setkan dalam minda “no more 1 income’.Kita perlu ada satu misi untuk naikkan ekonomi keluarga kita.Satu keluarga satu perniagaan

Zaremi Othman
Seniour Executive

Selamat Hari Raya Aidiladha

IMG-20141004-WA0002Hai assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera pembaca yang budiman.Salam aidil adha buat seluruh umat islam yang menyambut Hari Raya Korban juga Saya doakan jemaah jemaah haji mendapat haji mabrul.Selamat menjalani ibadat haji di sana.

Artikel minggu ini yang ingin saya bawakan kepada anda pembaca yang budiman adalah Minyak oh Minyakisu panas mengenai minyak Ron-95.Isu ini sangat sensitif untuk di bincangkan.Namun,saya tidak mahu mengambil bahagian untuk mengutuk mana mana pihak.Cukuplah saya post sedikit gambar yang boleh saya kongsikan dengan anda pembaca yang budiman.

Saya tahu rakyat malaysia kreatif.Dalam 1 hari,kita mampu bina idea idea luarbiasa sampaikan lucu hati saya melihat post post menarik di facebook saya.

Apa yang boleh kita belajar?

Saya teringat zaman saya kecil kecil dahulu.Kereta beratur panjang di stesen minyak rumah sayaBaik kereta besar mahupun kereta kecil.Apatah lagi motosikal.Saya masa tu tak faham dilema orang bekerja.Mereka rush balik awal untuk isi ‘full tank’.Tahun ini sekali lagi,perkara itu berlaku lagi.Saya belajar dari situasi ini ialah pendidikan adalah sangat penting.

Saya bukan seorang pakar ekonomi,cuma kenaikan RM0.10 atau RM0.20 harga minyak memang akan berlaku lagi.Yang menentukan adalah masa.Saya puji pihak kerajaan,jabatan jabatan yang berkaitan,pengusaha pengusaha minyak,juga kakitangan minyak.Mereka berjaya merahsiakan maklumat harga minyak akan naik.

Saat kita baru sahaja masuk 1 Oktober 2014,bekerja dan menguruskan perusahaan.dan ada yang cuti di rumah untuk persiapan raya haji.Sekita jam 7.00 petang secara tiba tiba sahaja harga minyak Ron-95 naik RM0.20.Kita terus terkejut dan melompat wow!

Graf di syarikat syarikat Telco melonjak naik.Whatsup,email,skype,sms,phone terus di hebahkan yang minyak naik harga.Saya suka lihat startergi mereka.Berjaya mengikut rancangan.Tak faham takpe.

Kesan pada Ekonomi Keluarga

Keluar beberapa rintihan,mesej juga post yang kita minta kerajaan pertimbangkan.Ada juga kumpulan kumpulan yang ingin membuat bantahan dan demonstrasi jalanan rasa tidak puas hati harga minyak naik wei.

Mari kita muhasabah diri kita sekejap dengan membaca artikel saya ini.Sudah Tentu yang tertekan dan bengang ini adalah kumpulan yang hutang isi rumahnya lebih 50% dari pendapatan.Atau anda mempunyai tangungan yang banyak.Contoh anak yang sedang bersekolah,faktor kesihatan dan sebagainya.Cadangan saya,duduk semula dengan pasangan anda tentang bajet belanjawan keluarga anda.Nyatakan dengan jujur dengan pasangan anda.Anda ada baki RM10 je setiap bulan(contoh).

Iya nampak macam kelakar.Tapi ini lah yang saya lakukan dengan isteri saya semasa saya menghadapai masalah kewangan semasa menguruskan perniagaan satu ketika dahulu.Kita perlu ‘meeting’ dan bincangkan waktu tenang bukan waktu anak anak anda sedang melompat lompat di hadapan anda.

Bagi orang bujang yang terasa impaknya.Saya juga cadangkan anda mulakan perniagaan sekarang.Perhatikan dilema abang dan kakak anda sekarang.Mereka sangat tertekan dan rasa ingin undurkan masa jikalau boleh.Sementara belum ada apa apa tangungan dan badan masih sihat.Ambil lah peluang ini sebagai persediaan awal.

Satu Keluarga Satu Perniagaan

Saya ada cadangan kepada anda yang boleh ambil idea saya.Satu keluarga satu perniagaan.Janalah pendapatan sampingan atau ‘part time job’ bagi menampung keperluan hidup anda sekarang.Beritahu pasangan anda,keluarga dan keluarga mertua kami sedang ‘retune’ ekonomi keluarga kami.2-3 tahun in sha allah akan pulih.Ya betul,inilah yang saya belajar dari guru saya berbangsa china.Mereka bukan sangat kaya.Tetapi mereka ada plan A dan Plan B untuk lalui kehidupan ini.

Berita baik bagi anda yang ingin mengubah ekonomi keluarga anda.Bersedia untuk belajar dan di ajar.Tidak mudah sentap dan boleh menerima teguran.Hubungi saya di talian 012-619 5700.Saya sedang mengumpulkan Pejuang Takaful yang berani,jujur dan rajin untuk menyertai skuad saya 2014.img1412093391588

Berminat untuk Serta saya?Hubungi

Mohd Zaremi OthmanJoin-Today-button
Great Eastern Takaful Leader
012-619 5700

Best Takaful

Gen Y Millionaires Menjadi

PendaftaranArtikel minggu ini adalah aktiviti saya dan tim yang baru sahaja berlangsung di Great Eastern Mall,Jalan Ampang sabtu yang lalu.

Seawal pagi jam 8.30  dah mula kelihatan rakan rakan baru bersama ‘IO’ mereka untuk proses pendaftaran. Ada juga saya perasan mereka datang dengan tangan kosong akibat tiket yang ‘sold out’.Anyway tahniah Great Eastern yang berjaya menyediakan sebuah platform untuk mengajakTim Zaremi Othman lebih ramai orang muda memilih berniaga sebagai kerjaya.

Kali ini,2 speaker jemputan yang di jemput khas datang berkongsi bagaimana mereka menempa kejayaan dalam industri ansurans/takaful. Menarik mengenai kedua dua ‘speaker’ jemputan ini Tuan Jamsari Sapin dan Pn Zarina adalah latar belakang yang sama iaitu kedua dua mereka adalah dari bidang kejuruteraan.

Ingin mengubah nasib keluarga yang kuat inilah semangat kedua dua ‘speaker’ buat saya rasa teruja.Menurut kata Jamsari Sapin.Halangan beliau semasa mula mula memilih kerjaya ini adalah meninggalkan kerjaya asal beliau sebagai Pensyarah di UITM.Begitu juga Pn Zarina,yang gagal dalam perusahaan butik kecantikannya.Berbekalkan komisen ansurans/takaful inilah sedikit sedikit beliau langsaikan hutang yang berjumlah RM150,000 yang tidak menjadi.

Saya sangat berterima kasih dan bersyukur dengan hasil usaha saya selama ini.Guru saya yang berbangsa cina tidak pernah memilih bangsa,warna kulit untuk mengajar saya bagaimana menjalankan perniagaan ini.Bahkan ibubapa saya,isteri dan anak juga sangat memahami impian dan matlamat yang ingin saya kecapi.

Kepada anda yang terlepas akan program ini,anda boleh menghubungi saya di talian 012 – 619 5700.Dapatkan maklumat lanjut bagaimana menjana ‘pasif income’ dan membina kerjaya masa hadapan yang cemerlang.Bak kata pepatah ‘kalau tak di pecahkan ruyung,manakan dapat sagunya’.

Salam Ramadhan

Hai assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.Apa khabar rakan yang saya kasihi dan 2014 Ramadhanyang di senangi.Syukur alhamdulillah.Esok adalah hari pertama seluruh muslimin dan muslimah akan menjalani ibadah puasa.Saya kira tahun ini,masa berjalan begitu pantas sekali.Malah,setengah tahun 2014 juga akan melabuhkan tirainya.Pasti ada antara anda mungkin tidak sedar yang kita dah nak masuk Julai 2014.Ogos pula adalah hari kemenangan yang bakal di sambut selepas sebulan berpuasa dan di sertai Hari Kemerdekaan negara kita yang ke 57.Cepat kan?

Kesempatan yang ada ini,saya ingin mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa.Inilah masanya untuk kita sama sama muhasabah diri untuk mangabdikan diri dengan ibadah ibadah solat dan zikir.Mudah mudahan doa kita di makbulkan dan dosa kita yang lalu di ampuni oleh Allah S.W.T.Dengan rasa rendah hati,saya zaremi othman memohon ampun dan maaf jika  ada salah dan silap  yang ada kalanya saya terlepas pandang.Baik dalam saya menulis artikel di dalam blog ini,facebook atau apa sahaja medium yang ada.Juga buat seluruh pelanggan yang saya kasihi,maafkan saya jika ada terlajak kata atau perbuatan yang menyinggung emosi dan perasaan semasa saya menjalankan tugas.Harapan saya  buat anda semua pembaca yang budiman,perbaiki diri serta amalan kita di dunia ini.Mudah mudahan kita mendapat rahmat dan berkat hidup di bawah kasih sayangnya.Amin.

 

Jun 2014

TBOSS 14 june 2014Hai assalamualaikum pembaca yang budiman.Salam sejahtera dan apa khabar tuan dan cik puan yang dikasihi.

Bagaimana aktiviti cuti sekolah sessi Jun 2014 ini?Menyeronokkan atau membosankan?Ada segelintir  rakan pelanggan saya menarik lafas lega kerana tidak perlu keluar awal ke pejabat kerana selalunya trafik waktu pagi lebih baik dan lancar,Mm,itu bagi mereka  yang duduk atau bekerja dikawasan bandar.Khususnya Kuala Lumpur.

Baik,Sabtu ini jika tidak terlewat untuk saya maklumkan kepada pembaca budiman iaitu Great Eastern sekali lagi menganjurkan Peluang Kerjaya di Great Eastern Takaful.Saya selalu dengar kisah kejayaan Noriza Muhammad Yusuf.Bukan sahaja seorang yang rajin dan bagus dalam Personal Sales,malah dalam bidang ‘rekruting’ juga beliau tidak kurang hebatnya.Speaker jemputan ke-2 ini,saya belum pernah dengar kisah beliau dan in sha allah saya dan tim saya akan ke sana mendengar dan mendapatkan tip serta anspirasi kejayaan bagaimana mereka bermula.Jika ada antara anda yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut kerjaya ini,boleh terus hubungi saya di talian 012-619 5700.Yang best ialah program ini bermula jam 1.30 tengah hari,pihak pengurusan juga ada sediakan jamuan ringan pada tengah hari tersebut.amacam?Bagi mereka yang bekerja separuh hari pada hari sabtu ini,terus datang ke Head Quarters kami di jalan ampang.Kita jumpa sana iya!