Selamat Hari Merdeka 2016

Merdeka 2016Merdeka!Merdeka!Merdeka!

Itulah laungan keramat setiap kali tiba 31 Ogos.Saya mula nampak ia ada sesuatu mesej yang amat dalam apabila saya melihat anak saya semakin membesar dan menerima apa sahaja maklumat sekelilingnya.

Waktu saya sedang menulis artikel ini,anak saya baru sahaja 7 tahun.Apa yang dia tahu pada usia begini?Hanya bangkit awal pagi untuk bersiap ke sekolah dan Continue reading

Juara Tidak Pernah Mengalah

Juara Rekrut Takaful TeramaiSabtu lalu,zaremi baru sahaja balik dari Jemputan Raya Celebration 2016 di DoubleTree Hillton Hotel anjuran Great Eastern Takaful.

Jemputan ini adalah jemputan yang di pilih khas berdasarkan
akitivi Jualan Peribadi Konsisten Agent pada bulan Jun dan Julai.

Alhamdulillah ,ia hasil dari kerja keras dari pasukan agensi Supreme Power juga sokongan dan kepercayaan dari pelanggan zaremi Continue reading

Happy New Year 2016

shiny-blue-new-year-2016-card_1035-420Selamat Tahun Baru 2016.Pejam celik pejam celik dah penghujung 2015 rupanya.Alhamdulillah syukur,segala puji bagi Allah.Yang Maha memberi nikmat rezeki yang melimpah ruah.Segala urusan saya dalam menguruskan karier saya sebagai Perunding Takaful bagi 2015 berjalan dengan baik dan lancar.

Tahun 2015 ini juga saya berjaya membawa 3 Agent direct saya.Mereka ini adalah pelanggan saya yang sudah lama menyokong saya sepanjang kerjaya ini.Malah agensi kami,especially dalam unit Takaful berkembang dengan baik sekali.

Kelas Malam Part Timer

Untuk pengetahuan anda.Agensi kami mengadakan Kelas Malam khusus untuk Part Timer pada setiap hari Selasa(Malam Rabu).Dalam kelas malam ini.Anda akan belajar

  • Bagaimana Mengenal Prospek Anda
  • Bagaimana untuk memulakan Sessi Jualan(Approaching)
  • Bagaimana Buka Jualan(Open Sales)
  • Bagaimana Tindakan Susulan Selepas Buka Jualan(Follow Up Case)

Kesemua ini akan di kongsikan oleh Seniour dalam agensi kami.Malah,pada masa yang sama,anda akan belajar bagaimana rakan baru berkongsi pengalaman sebenar mereka menutup jualan(Closed Case).

Untuk tahun 2016 ini,ada pelbagai lagi program program baru untuk membantu Rakan Baru yang berminat untuk menjadi salah seorang Takaful Worrior kami.Untuk info lanjut mengenai Kelas Malam Part Timer boleh hubungi saya sendiri di talian 012-619 5700 atau klik PART TIMER untuk saya menghubungi anda.

 

 

Zaremi Othman
Rakan Takaful Keluarga Anda

Lima Puluh Ribu Sales vs Loan

sales vs loan Berapa ramai antara anda yang pernah melibatkan diri dalam perniagaan?Tak kisah perniagaan tersebut di jalankan sepenuh masa atau separa masa(part time).Ada juga yang langsung serik untuk melibatkan diri setelah gagal dalam perniagaan.

Artikel saya kali ini adalah Lima Puluh Ribu Sales vs Loan.Mungkin anda pernah dengar dari kawan anda modal perniagaan tak besar.Hanya RM 50k tuan sudah boleh Continue reading

Berniaga ibarat Menanam Benih

3

Salam sejahtera buat semua pembaca budiman.Semoga anda sihat dan ceria gembira.Bagaimana aktiviti 3 hari ini?Masih lagi tidak habis habis menguruskan anak?Bagi anda yang anaknya masih bersekolah pasti banyak pengalaman baru berlaku kan?Bagaimana pula yang bujang atau yang tidak meguruskan anak bersekolah.Wah,pasti kena keluar awal ke pejabat.

Artikel saya minggu ini adalah mengenai usaha yang berterusan pasti akan ada jua hasilnya.Alhamdulillah,syukur ke hadrat ilahi.Allah masih lagi mendengar rintihan kami,makbulkan doa kami yang sentiasa merintih dan meminta minta agar di anugerahkan kesihatan yang baik dan berpanjangan.Bahkan doa saya melihat isteri untuk terus maju dan berjaya dalam perniagaan perushaan buaian berendoi menjadi kenyataan pada wal tahun 2015.

Persilisihan dan Menangis

Tengok mana mana syarikat besar atau organisasi mana yang tidak ada berlaku persilisihannya.Hatta jadi Menteri Besar Selangor pun banyak spkelusinya di situ.Terus terang saya katakan,beliau memang serius beri sepenuhnya komitmen dan komited untuk berubah.Kita pernah berselisihan,kita juga pernah menangis bersama hanya untuk menceritakan apa kejayaan yang kita ingin buat.Korbankan Diploma dan Ijazah yang kami cuba pertahankan demi masa hadapan.Malah ada banyak lagi yang mungkin anda juga pernah lalui bersama untuk menguruskan keluarga,urusan anak.urusan rumah dan apatah lagi diri sendiri pun tak ada masa.Anda jangan buat apa yang kami buat sebab ia memerlukan kekuatan antara satu sama lain.Malah anda perlu ada kumpulan kumpulan sekililing yang positif untuk bangun dan bangkit jika tewas.

Lama dan Jauh

Jika anda perasaan,mana mana orang hari ini semua sedang sibuk menjalankan perniagaan.Anda yang berniaga produk dan juga perkhidmatan.Dan kedua duannya juga menghasilkan wang.Bezanya adalah berapa lama anda boleh lama dalam industri dan berapa  jauh industri itu boleh pergi.Ini kerana banyak penjual atau pengusaha hari ini memegang prinsip ‘asal barang jadi duit’.

Ini prinsip bodoh yang tidak cukup kuat untuk anda pergi lebih jauh.Kata guru saya,mulakan perniagaan dari kecil kecil dahulu.Minat dan juga tidak melibatkan sebarang modal yang besar.2015 ini ‘actually’ masih awal lagi untuk anda ‘adjust’ dan ‘tune’ semula perniagaan yang anda sedang usahakan.Pasti ada ‘core product’ yang boleh anda ketengahkan untuk bakal pelanggan anda suka atau klik dengan anda.

See the Lion

Pada 31hb ini,anda berpeluang berjumpa dengan saya dan tim.Saya nak kongsikan lagi lebih banyak kejayaan dan peluang pernigaaan yang boleh anda usahakan.Anda berpeluang meihat sendiri bagaimana kebanyakan entrepreneur memulakan perniagaan mereka dengan tiada apa apa.Ilmu pendidikan (education) adalah kunci sebenar untuk anda bina lebih banyak kejayaan dan kekayaan.Hubungi saya 012-619 5700 untuk daftar kehadiran.Kita ada sediakan makan tengahari,goodies beg,cabutan bertuah dan Samart Phone untuk dimenangi.

Berani Berubah 2015

15 - 1Salam sejahtera buat pembaca yang budiman.Sudah agak lama saya tinggalkan blog peribadi saya untuk kongsikan berita dan status terkini.Ia,amat sibuk pada akhir akhir tahun ini.

Walaubagaimanapun,status saya di facebook tidak pernah kesepian.tuan dan puan boleh klik butang like untuk ikuti jadua aktiviti saya di luar.Semalam adalah hari pertama kami bersidang.Alhamdulillah,jadual kami berjalan mengikut jadual.Berita baik adalah agensi kami berkembang positif dari RM600,000 ke RM1,000,000 hasil jualan.Secara tidak langsung agensi yang sedang saya berada kini di bawah Top Great Eastern sebagai Million Agency.

Satu Keluarga Satu Perniagaan15 - 2

Misi tahun ini adalah saya juga rakan seperjuangan yang lain ingin membantu kepada kumpulan kecil sederhana untuk ‘Berani Berubah 2015’.Kita ingin bimbing mereka untuk biasa biasa ke luar biasa berani.

Usah harapkan bantuan wang tunai yang bakal di agihkan.Itu adalah bonus.Bagi pendapat peribadi saya,hadapi cabaran 2015 ini dengan penuh tenaga dan berani.Itulah sebab saya selalu mengajak anda mengubah fikiran untuk buat kecil kecil perniagaan.Setkan dalam minda “no more 1 income’.Kita perlu ada satu misi untuk naikkan ekonomi keluarga kita.Satu keluarga satu perniagaan

Zaremi Othman
Seniour Executive

Selamat Hari Raya Aidiladha

IMG-20141004-WA0002Hai assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera pembaca yang budiman.Salam aidil adha buat seluruh umat islam yang menyambut Hari Raya Korban juga Saya doakan jemaah jemaah haji mendapat haji mabrul.Selamat menjalani ibadat haji di sana.

Artikel minggu ini yang ingin saya bawakan kepada anda pembaca yang budiman adalah Minyak oh Minyakisu panas mengenai minyak Ron-95.Isu ini sangat sensitif untuk di bincangkan.Namun,saya tidak mahu mengambil bahagian untuk mengutuk mana mana pihak.Cukuplah saya post sedikit gambar yang boleh saya kongsikan dengan anda pembaca yang budiman.

Saya tahu rakyat malaysia kreatif.Dalam 1 hari,kita mampu bina idea idea luarbiasa sampaikan lucu hati saya melihat post post menarik di facebook saya.

Apa yang boleh kita belajar?

Saya teringat zaman saya kecil kecil dahulu.Kereta beratur panjang di stesen minyak rumah sayaBaik kereta besar mahupun kereta kecil.Apatah lagi motosikal.Saya masa tu tak faham dilema orang bekerja.Mereka rush balik awal untuk isi ‘full tank’.Tahun ini sekali lagi,perkara itu berlaku lagi.Saya belajar dari situasi ini ialah pendidikan adalah sangat penting.

Saya bukan seorang pakar ekonomi,cuma kenaikan RM0.10 atau RM0.20 harga minyak memang akan berlaku lagi.Yang menentukan adalah masa.Saya puji pihak kerajaan,jabatan jabatan yang berkaitan,pengusaha pengusaha minyak,juga kakitangan minyak.Mereka berjaya merahsiakan maklumat harga minyak akan naik.

Saat kita baru sahaja masuk 1 Oktober 2014,bekerja dan menguruskan perusahaan.dan ada yang cuti di rumah untuk persiapan raya haji.Sekita jam 7.00 petang secara tiba tiba sahaja harga minyak Ron-95 naik RM0.20.Kita terus terkejut dan melompat wow!

Graf di syarikat syarikat Telco melonjak naik.Whatsup,email,skype,sms,phone terus di hebahkan yang minyak naik harga.Saya suka lihat startergi mereka.Berjaya mengikut rancangan.Tak faham takpe.

Kesan pada Ekonomi Keluarga

Keluar beberapa rintihan,mesej juga post yang kita minta kerajaan pertimbangkan.Ada juga kumpulan kumpulan yang ingin membuat bantahan dan demonstrasi jalanan rasa tidak puas hati harga minyak naik wei.

Mari kita muhasabah diri kita sekejap dengan membaca artikel saya ini.Sudah Tentu yang tertekan dan bengang ini adalah kumpulan yang hutang isi rumahnya lebih 50% dari pendapatan.Atau anda mempunyai tangungan yang banyak.Contoh anak yang sedang bersekolah,faktor kesihatan dan sebagainya.Cadangan saya,duduk semula dengan pasangan anda tentang bajet belanjawan keluarga anda.Nyatakan dengan jujur dengan pasangan anda.Anda ada baki RM10 je setiap bulan(contoh).

Iya nampak macam kelakar.Tapi ini lah yang saya lakukan dengan isteri saya semasa saya menghadapai masalah kewangan semasa menguruskan perniagaan satu ketika dahulu.Kita perlu ‘meeting’ dan bincangkan waktu tenang bukan waktu anak anak anda sedang melompat lompat di hadapan anda.

Bagi orang bujang yang terasa impaknya.Saya juga cadangkan anda mulakan perniagaan sekarang.Perhatikan dilema abang dan kakak anda sekarang.Mereka sangat tertekan dan rasa ingin undurkan masa jikalau boleh.Sementara belum ada apa apa tangungan dan badan masih sihat.Ambil lah peluang ini sebagai persediaan awal.

Satu Keluarga Satu Perniagaan

Saya ada cadangan kepada anda yang boleh ambil idea saya.Satu keluarga satu perniagaan.Janalah pendapatan sampingan atau ‘part time job’ bagi menampung keperluan hidup anda sekarang.Beritahu pasangan anda,keluarga dan keluarga mertua kami sedang ‘retune’ ekonomi keluarga kami.2-3 tahun in sha allah akan pulih.Ya betul,inilah yang saya belajar dari guru saya berbangsa china.Mereka bukan sangat kaya.Tetapi mereka ada plan A dan Plan B untuk lalui kehidupan ini.

Berita baik bagi anda yang ingin mengubah ekonomi keluarga anda.Bersedia untuk belajar dan di ajar.Tidak mudah sentap dan boleh menerima teguran.Hubungi saya di talian 012-619 5700.Saya sedang mengumpulkan Pejuang Takaful yang berani,jujur dan rajin untuk menyertai skuad saya 2014.img1412093391588

Berminat untuk Serta saya?Hubungi

Mohd Zaremi OthmanJoin-Today-button
Great Eastern Takaful Leader
012-619 5700

Best Takaful

Gen Y Millionaires Menjadi

PendaftaranArtikel minggu ini adalah aktiviti saya dan tim yang baru sahaja berlangsung di Great Eastern Mall,Jalan Ampang sabtu yang lalu.

Seawal pagi jam 8.30  dah mula kelihatan rakan rakan baru bersama ‘IO’ mereka untuk proses pendaftaran. Ada juga saya perasan mereka datang dengan tangan kosong akibat tiket yang ‘sold out’.Anyway tahniah Great Eastern yang berjaya menyediakan sebuah platform untuk mengajakTim Zaremi Othman lebih ramai orang muda memilih berniaga sebagai kerjaya.

Kali ini,2 speaker jemputan yang di jemput khas datang berkongsi bagaimana mereka menempa kejayaan dalam industri ansurans/takaful. Menarik mengenai kedua dua ‘speaker’ jemputan ini Tuan Jamsari Sapin dan Pn Zarina adalah latar belakang yang sama iaitu kedua dua mereka adalah dari bidang kejuruteraan.

Ingin mengubah nasib keluarga yang kuat inilah semangat kedua dua ‘speaker’ buat saya rasa teruja.Menurut kata Jamsari Sapin.Halangan beliau semasa mula mula memilih kerjaya ini adalah meninggalkan kerjaya asal beliau sebagai Pensyarah di UITM.Begitu juga Pn Zarina,yang gagal dalam perusahaan butik kecantikannya.Berbekalkan komisen ansurans/takaful inilah sedikit sedikit beliau langsaikan hutang yang berjumlah RM150,000 yang tidak menjadi.

Saya sangat berterima kasih dan bersyukur dengan hasil usaha saya selama ini.Guru saya yang berbangsa cina tidak pernah memilih bangsa,warna kulit untuk mengajar saya bagaimana menjalankan perniagaan ini.Bahkan ibubapa saya,isteri dan anak juga sangat memahami impian dan matlamat yang ingin saya kecapi.

Kepada anda yang terlepas akan program ini,anda boleh menghubungi saya di talian 012 – 619 5700.Dapatkan maklumat lanjut bagaimana menjana ‘pasif income’ dan membina kerjaya masa hadapan yang cemerlang.Bak kata pepatah ‘kalau tak di pecahkan ruyung,manakan dapat sagunya’.

Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta

Hai assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera rakan yang budiman.Alhamdulillah,selesai sudah bulan syawal yang kita rai raikan.Banyak juga jemputan open house dan kenduri saya dapat.Sampai ada yang terpaksa saya lepaskan kerana jadual masa yang sangat rapat.

Alhamdulillah,sepanjang bulan syawal ini juga.Segala urusan jadual kerja saya berjalan mengikut jadual.Tetapi kali ini,sedikit kelam kabut selepas seminggu cuti raya.Di tambah lagi aktiviti bulan puasa yang lalu agak kurang bergerak.Walaubagaimanapun,ia tidak melemahkan semangat saya untuk mendapat pelanggan baru bagi bulan ogos ini.

Merdeka

Esok,kita akan meyambut Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 57.Kalau dulu,masa saya bujang bujang.Kami budak budak bujang dah mula menghias motor.Maklumlah nak turun town.Tapi,bila dah berkeluarga,lebih banyak menghabiskan masa berehat di rumah dengan menonton televisyen.Saya ingin kongsikan dengan anda,hari ini hidup saya sangat berbeza sekali.Saya melihat pencapaian dan kejayaan dari sudut yang berbeza.Saya faham tentang erti merdeka apabila saya mula bekerja sendiri.Bersyukur dan bertuah rasanya,saya hidup di negara tanah air sendiri,Malaysia.

Saya tidak bercakap bagi mana mana pihak parti atau politik.Cuma,bagi kami orang yang bekerja sendiri,cari sale,buat market servey dan lama dalam pasaran.Kita faham,bagaiamana membina dan mencipta peluang.Kita adalah ‘survivor’.Ada suatu papatah berbunyi ‘Jangan tanya apa negara boleh beri,sebaliknya ialah tanya apa yang kita boleh berikan kepada negara’.

2014 Convenction Talk 2

Sesuai dengan tema tahun ini iaitu ‘Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta’.Bagi orang yang baru bercinta,mereka sanggup lakukan apa sahaja demi kekasihnya.’Biar Lautan Api,Sanggup Aku Renangi’ katanya.Kebetulan pada masa yang sama,saya ingin kongsikan dengan anda berita baik pada bulan september ini ialah satu lagi Program Keusahawanan yang di anjurkan oleh Great Eastern.Bukan 1 atau 2 speaker tetapi 8 speaker yang di bawa khas untuk berkongsi kisah kejayaan mereka.

Saya minta anda hadir dan dengar sendiri.Bagaimana mereka bermula,halangan dan cabaran yang di lalui juga pencapaian dan kejayaan yang telah mereka kecapi.

Semua ini akan di adakan pada 20 September 2014 di Dewan Besar Great Eastern Tingkat 6,Jalan Ampang.Bagi anda yang berminat dan ingin mengetahui maklumat tentang program ini,boleh hubungi saya untuk sahkan kehadiran

Zaremi Othman
Seniour Executive Great Eastern
Tel No: 012 – 619 5700

Fokus dan Rajin adalah rahsia berjaya

20Saya selalu ingatkan diri saya untuk sentiasa belajar tidak kira walaupun anda dah pun pernah mengetahui perkara tersebut.Prinsip yang di tunjukkan oleh guru saya iaitu jangan sombong telah melekat dalam jiwa saya.Ada satu pepatah yang pernah saya dengar.

“Jika kita ada harta,kita perlu menjaganya,
sebaliknya jika kita ada ilmu.Insha allah ilmu menjaga kita”

Hanim adalah salah seorang Takaful Leader yang pertama menyertai kami di Supreme Power Agency,sebelum berpindah ke pejabat baru di Sri Petraling.Beliau adalah di bawah unit Tuan Mohd Zulkiffli Mohd Nor yang juga antara sahabat baik saya dalam sama sama mengembangkan perniagaan industri takaful.Apa yang menarik ingin saya kongsikan dengan anda ialah sikap beliau yang fokus serta rajin bertanya.Baru sahaja meyertai tim kami pada hujung tahun 2013.

Jangan lupa temujanji kita pada sabtu ini di Dewan Besar Great Eastern Level 6.Lihat sendiri dan dengar bagaimana mereka bermula.Tiada rahsia  atau jalan pendek “shortcut” untuk berjaya.Fokus dan rajin adalah rahsia kaya dan berjaya.

Zaremi Othman
Seniour Great Eastern
012-619 5700