SMART TAG atau TOUCH AND GO

Assalamaulaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada pembaca yang budiman.

Bagaimana cuti raya cina yang lepas?Ramai rakan saya ambil kesempatan pulang ke kampung.Juga ada yang mengadakan kenduri kahwin,majlis kesyukuran dan bercuti santai di pantai.

Saya juga dengar keluhan dari sms,email,media sosial dan berita yang menunjukkan kesesakan yang luar biasa tak ubah seperti raya aidilfitri tempoh hari.Sungguh luar biasa Malaysia.

Untuk minggu ini,artikel saya ada sedikit kaitan dengan lebuh raya.Ya,Smart Tag atau Touch and Go.

Guna Cara Lama

Berapa ramai antara anda yang memandu kereta lebih dari 10 tahun?15 tahun?atau kurang lebih 20 tahun.Tentu anda dapat rasa perbezaan menggunakan Smart Tag atau Touch And Go.

Kalau anda masih menggunakan laluan tunai.Baik anda fikirkan sekarang untuk beralih ke Touch and Go.Ini kerana  jumlah kenderaan yang menggunakan lebuh raya setiap tahun semakin meningkat.Malaysia Trend ialah cuti sekolah,cuti raya,apa sahaja raya pasti akan habiskan masa di kampung.

Lebuhraya Persekutuan

Hari ini,kalau anda lalu tol batu tiga shah alam.Anda tidak akan jumpa laluan tunai.Apa maksudnya?Pihak pengurusan sudah tidak mampu mengutip wang secara ‘manual’ berikutan jumlah kenderaan yang banyak apabila sampai waktu puncak.

image

Saya sendiri pun pada mulanya agak kekok tentang perubahan ini.Namun,inilah langkah sebenar pihak PLUS harus jalankan.Mereka harus beri pendidikan kepada pengguna lebuh raya.Guna cara yang lebih ekonomi.
Iya,jimat masa,jimat pembakaran minyak,jimat wang dari masalah tiada tukar wang kecil dan ‘stress’ memandu sebab kena potong ‘queue’ dan sebagainya.

image

Ini semua pilihan.

Saya bukan menyombong diri atau bercakap lagak.Tetapi ia adalah sebuah pendidikan.Memandu setiap hari,dan kekadang lebih banyak dalam kereta dari duduk dalam rumah/pejabat.Seharusnya kita perlu lebih bijak menguruskan perjalanan dan keselamatan kita semasa memandu.

Takaful Medical juga adalah Kad Wajib Ada

Selain anda perlu ada Kad Touch And Go/Smart TAG.Ada satu lagi kad yang wajib ada pada tangan anda.

Kali ini bukan semasa anda memandu.Tetapi ia berguna di setiap masa selagi mana anda masih hidup.

Saya tak percaya,majikan anda akan menanggung semua bil hospital anda.’nothing is free’ kata orang mat salleh.

Jikalau anda berminat untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai Takaful Medical.Anda boleh terus hubungi saya di talian 012-619 5700.Whatsapp saya atau terus isikan borang http://zaremiothman.com/borang/quotation/ bagi quotation secara PERCUMA.

Masa tidak menunggu kita.Masih ingin beratur panjang dan bersesak sesak?Itu pilihan masing masing.Semoga artikel ini bermanfaat untuk kita semua.

Leave a Reply