Plan Takaful I Great Amal

Adakah anda masih ingat tragedi kren jatuh di tanah suci?September 2015  ,iaitu hampir 2 tahun tragedi ngeri ini menjadi sejarah kemalangan maut di Kota Mekah .Apa yang zaremi ingin kongsikan kepada anda artikel minggu ini ialah manfaat yang di sediakan oleh Pelan Takaful I Great Amal.

Manfaat Asas I Great Amal

Dalam pelan simpanan ini ,setiap pencarum akan di sediakan 2 manfaat asas iaitu perlindungan kematian dan perlindungan hilang upaya kekal .Maksud nya selepas pencarum mendaftar dan cadangan pelan yang di cadangkan ini lulus.Maka perlindungan kematian di bawah I Great Amal aktif serta merta .

Bahkan saya ambil kisah yang berlaku tragedi tren jatuh pada tahun 2015 ,seramai 107  maut dan 238 lagi jemaah mengalami kecederaan teruk di sana .Seperti kes di atas ,bukan sahaja manfaat kematian di bayar bahkan Great Eastern Takaful menambahkan lagi maafaat pampasan menjadikan ianya kepada 200% di bayar kepada waris keluarga si mati .

Umrah atau Haji

Berita baik untuk saya kongsikan lagi dari manfaat asas yang di sediakan dalam Pelan I Great Amal ialah bukan semata mata mengerjakan haji sahaja .Bahkan bagi anda atau sesiapa sahaja yang memiliki pelan ini ,pampasan kematian turut di sediakan kepada anda yang sedang mengerjakan ibadah umrah .Baik bukan?

Antara manfaat yang di lampirkan dari flyers Pelan I – Great Amal

Badal Haji

Sebagai umat Islam ,kita wajib tahu dan amal bagi 5 rukun islam ini.Iaitu
1)Mengucap Dua Kalimah Syahadat
2)Mengerjakan Solat 5 Waktu
3)Berpuasa di Bulan Ramadhan
4)Menunaikan Zakat Fitrah
5)Mengerjakan Haji bagi yang mampu

4 teratas dari 5 rukun ini memang kita jaga namun rukun yang terakhir ini selalunya di pandang ringan .Alasan kita wang tidak cukup ,ikut quota tabung haji dan ada kalanya atas sebab faktor kesihatan yang tidak mengizinkan.

Saya lihat pelan ini cukup cantik selain dari menyimpan untuk pergi menunaikan haji ,manfaat kematian yang berganda bahkan juga di sediakan manfaat Badal Haji (Upah haji) bagi si mati .Teknologi produk yang luar biasa hari ini telah berjaya membantu manusia khususnya umat islam melengkapkan  rukun terakhir semasa ketiadaan kita kelak .

Jangan buang masa untuk lengahkan kelengkapan rukun islam yang ke 5 ini ,sesunggunya mati itu tidak pernah awal atau lewat sesaat pun .Pendapat peribadi saya ,semua orang Islam wajib ada pelan i Great Amal kerana manfaat yang di sediakan cukup hebat dan luar biasa.

Zaremi Othman
Perunding Takaful Keluarga Anda

Leave a Reply