Medical Card Takaful

Saya selalu di tanya mengenai Pelan Medical Card Takaful ini cover apa?

Bolehkahkah saya masuk hospital tanpa bayar dari duit poket saya .Maksudnya ‘FREE’ tanpa keluar seposen pun dari dompet beliau .Dan ada juga yang tanya “Medical Card Takaful “ boleh covered saya untuk bersalin?

Ada kalanya saya jadi bingung untuk meyampaikan mesej isi sebenar tujuan “Medical Card” ini di wujudkan .

Terlampau Banyak Maklumat Sehingga Keliru.

Benar ,ada macam macam jenis bentuk tawaran yang agent atau wakil dari syarikat ansuran/takaful menjual “Medical Card” mereka .Itu belum lagi dari bank yang menjual dengan cara ‘Direct Selling’ .Saya boleh kata mereka gunakan teknik ‘hard sell’ dengan menakut –  nakutkan bakal pelanggan juga menjual/menawarkan tawaran benefit yang terlampau (over promise) .Benar ,kita tidak baik buruk burukan pesaing kita ,cukup kita cerita kebaikan atau benefit syarikat kita tawarkan.Tapi inilah tujuan blog ini saya wujudkan .Saya menulis dan berkongsi kisah benar dan keadaan yang berlaku di luar sana sepertimana yang pernah di sabdakan oleh rasullullah s.a.w “sampaikan yang benar walaupun berita itu pahit sekali” .

Sebab Ia Murah Saya Beli

Saya tidak nafikan ada ramai pakar pakar yang keluar macam pakar profesional menjual ‘Medical Card Murah‘ macam pisang panas .Bagus dan tahniah di ucapkan .Saya sendiri nak mendapatkan pelanggan sebulan 10 kes pun agak sukar inikan tiap tiap hari ada pelanggan yang beli untuk sign up.Sebelum itu mari kita lihat apakah element atau benefit yang ada dalam ‘Medical Card Takaful’

Jadual di atas adalah jadual bayaran bagi kategori umur .Perhatikan jadual ANB(Age Next Birthday) berubah mengikut umur .Ia meningkat  setiap 5 tahun sekali .Memang murah harganya ,tetapi bagi jangka masa panjang ia tidak menguntungkan .Sebagai contoh bagi umur 21 – 25 untuk lelaki ,bayarannya ialah RM 622 yakni hanya RM 50++ sebulan kan.Wow ,kata bakal pelanggan saya.Kalau campur pasangan saya baru RM 100++ .Yup saya setuju ,tapi tahukah kamu bagaimana polisi Medical Card Murah ini berjalan?

3 Kelemahan  Medical Card Murah

  1. Pembayaran seperti ini tidak menyediakan profit keuntungan atau tiada simpanan disediakan untuk pelanggan di masa akan datang.
  2. Ia berkonsepkan renewal atau sambung semula dan apakah risiko sambung semula?Andainya pelanggan terlupa membayar bagi tahun ke 2 .Syarikat berhak tidak melindungi penyakit yang pernah di tuntut semasa tahun pertama .Ia seperti terputus kontrak dan anda sudah tentu tahu ,sebarang penyakit sedia ada tidak akan di lindungi .Dan ia menggunakan ‘terms’ ini.What…?
  3. Tidak di sediakan ‘benefit waiver’ iaitu apabila di sahkan sesuatu penyakit penyakit kronik seperti jantung ,buah pinggang ,cancer atau sebagainya .Pelanggan akan lebih kerap menggunakan ‘Medical Card’ bagi pembiayaan kos perubatan mereka .Setuju bukan?Yup ,Memang medical sudah di tanggung tetapi tuan/puan jangan lupa lain lain kos seperti kos ulang alik ke hospital ,kos bekalan supliment yang tidak di sediakan oleh hospital akan menjadikan pelanggan terbeban .Dan ia selalunya berlaku pada umur 40 an ke atas.Boleh klik kumpulan umur mana paling tinggi claims ansurans takaful.

Jadi di sini nanti akan timbul sana nak bayar ,sini nak bayar dan jadual bagi umur 40 dan ke atas .Tahunan bayarannya semakin mahal.

Saranan dan cadangan

Saya juga ada Plan jadual Plan Medical Card Murah macam jadual yang saya sebut di atas. Namun saya akan cuba sebaik baiknya untuk menasihatkan bakal pelanggan saya agar berfikir lebih panjang untuk membeli .Kalau saya kira sales dan komisen sudah tentu saya juga boleh jual setiap hari .Namun apakah kita beli Plan Medical Card yang bayar bertahun tahun dan hujungnya sedih dan sakit yang bertimpa timpa .

Mungkin anda boleh pertimbangkan cadangan saya untuk melihat Pelan Baru I – Great Damai 2.0 yang Great Eastern Takaful lancarkan pada awal April 2017 .Ia bukan sahaja menyediakan Pelan Perubatan serta Simpanan Masa Depan .Turut menyediakan Badal Haji bagi semua pelanggan yang mencarum khususnya untuk orang Islam .

Anda boleh mendapatkan quotation tersebut pada butang di bawah dan pihak kami akan menghubungi anda dengan kadar segera.

Zaremi Othman
Rakan Takaful Keluarga Anda


Credit gambar <a href=”http://www.freepik.com”>Designed by Photoroyalty / Freepik</a>

 

Leave a Reply