Makan BASIC atau Overtime

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera buat pembaca yang budiman.

Semalam saya melawat rakan lama saya(pelanggan saya juga).Rutin harian saya bertanyakan khabar dan status pekerjaan sekarang.Agak terkejut saya apabila mendengar kisah benar beliau,sekarang sedang ‘cut cost’ banyak ‘expenses’ untuk hidup.

Saya ingat lagi,beliau sangat enjoy dengan pekerjan beliau.Bos yang bagus

juga kebajikan pekerja juga di jaga.Tetapi itu dulu di mana 8 tahun yang lepas.

Makan BASIC

Hari ini,majikan lama beliau sudah bertukar.Segala pengurusan,sistem kerja telah di rombak semula.Bahkan tiada lagi duit overtime yang selalu di bayar jika ada tambahan kerja.

Ramai rakan beliau sudah beralih kerja baru dan berhenti akibat tidak tahan dengan gaji basic dan juga sistem baru yang digunakan.

Masalah adalah Peluang.

Saya ingin kongsikan kisah ini bukan untuk mengaibkan sesiapa.Sebaliknya adalah untuk ambil.iktibar membuat persiapan awal itu penting.Pendidikan menguruskan wang penting apabila keadaan seperti ini berlaku.

Kepada anda yang mengalami situasi seperti ini.Langkah pertama ialah cari peluang bisnes atau pendapatan tambahan.

Yang kedua,minimumkan komitmen seperti perkhidmatan tv berbayar,internet berbayar dan jangan membuat hutang atau skim ambil dulu bayar kemudian.

Fokus kepada extra income dan niat untuk bantu ekononi keluarga.Target sasaran untuk bersusah payah selama 1 tahun atau 2 tahun hingga ekonomi keluarga beransur baik.

Ingat,tiada jalan mudah untuk merubah.Ia bermula dari motivasi dalam diri untuk berjaya.Semoga kalian belajar sesuatu untuk artikel saya kali ini.

Leave a Reply