Kenapa Kita Nak anda ada Medical Card

Ai assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera semua.Apa khabar anda hari ini.Semoga di limpahi rahmat kesihatan yang berpanjangan in sha allah.

Baik,untuk artikel minggu ini ialah ‘Kenapa Kita Nak Anda Ada Medical Card?’.Sebelum saya pergi lebih jauh.Bole kita buat sikit audit pada ‘wallet’ kita sekejap.Apa kad yang kita ada ketika ini?

1.Kad Minyak
2.Kad Shopping Jaya Jesco
3.Kad Belanja Tesgo
4.Debit/Credit Card
5.Kad Bank

Dari kad kad yang di sebutkan di atas.Adakah kad ini benar benar bawa manfaat dan beri nilai atau sebaliknya.

Saya suka tanya soalan ini kerana sinonimnya kita lebih suka kumpulkan kad yang bole tukar/tebus nilai untuk kita lebih berbelanja.Malah ia adakalanya menjadikan kita boros dan membelanjakan yang tidak perlu.

Unik dan Luar Biasa

Mari kita lihat,apakah Medical Card yang saya maksudkan benar benar sekadar hiasan atau sangat bermanfaat dan memberi nilai.

Kad yang saya sebutkan tadi adalah sebenarnya salah satu startegi perniagaan untuk mereka tingkatkan jualan produk mereka.Baik menjual petrol,pakaian,makanan dan ‘pinjaman tunai’.

Hari ini wang adalah elektronik.Ia sekadar digit dan kita boleh pindahkan wang dari satu akaun ke satu akaun tanpa bawa wang fizikal ke tempat tersebut.Masalah nya di sini ialah,sanggupkah kita pindahkan puluhan ribu dari bank kita ke pihak hospital apabila saat saat genting atau kita sedang bertarung nyawa untuk hidup.

Kita perlu percaya kepada qada dan qadar.Namun,andanya hari ini kita ada pilhan.Pasti Medical Card akan jadi pilihan utama dalam hidup kita.

Ada orang sanggup gadaikan emas,harta benda,rumah,tanah semata mata untuk selamatkan nyawa orang yang di sayangi.Bukankah maut di tangan tuhan?

Mesej yang saya ingin sampaikan ialah jikalaulah peluang itu masih ada.Anda sanggup ketepikan semua kad yang saya sebutkan semua di atas tadi semata mata untuk Medical Card ini sahaja dalam ‘wallet’ anda.

‘sudah terhantuk baru bertadah’.Itulah perumpamaan yang boleh saya maksudkan.Ini kerana kad ini agak unik.Ia hanya boleh di mohon kepada mereka yang masa sekarangnya sihat,tidak pernah ada sejarah perubatan atau penyakit penyakit keturunan.Ya,memang lain dari yang lain.

Itulah sebab kami nak anda ada Medical Card sekarang.Sementara anda masih sihat,segar dan bertenaga.Semoga artikel ini sedikit memberi pencerahan untuk anda di luar sana.

Zaremi Othman
Rakan Takaful Keluarga Anda
Tel No:012-619 5700

Leave a Reply