Inilah Masanya

Beberapa hari yang lepas ada ramai ibubapa yang menghantar sessi orintasi sekolah rendah bagi anak anak mereka yang bakal masuk ke darjah 1.Mereka akan diuji beberapa soalan untuk menilai tahap kemampuan berfikir mereka bagi meletakkan di mana kelas yang bakal mereka masuk.

Ada ibu bapa yang risau dan mengharapkan anak kesayangan kalau boleh masuk di dalam kelas yang baik dan pandai.Saya sempat melawat rakan saya yang anak lelaki sulong masuk ke sekolah rendah darjah 1.Kata beliau “Anak tak pandai,kita risau.Anak jadi pandai juga pun kita sangat risau”.Dengan nada berseloroh.

Saya setuju tentan perkara ini.Manakan tidak,anak masa kini minda mereka sangat laju dan cepat berfikir.Mereka aktif dan sangat agresif.Situasi ini berlaku akibat beberapa faktor.Antaranya pergaulan dari rakan sebaya mereka.Mereka harini juga tahu cari maklumat dari Mr Google dan juga melihat video dari Mr You Tube.Mereka tiada sempadan.Dalam minda mereka ialah EXPLORE atau MENEROKA apa sahaja.

Sebagai ibubapa pada alaf 2000 ini,kita perlu mengatur dan bersiap sedia dengan mereka.Mempunyai rangka masa hadapan yang jelas dan mampan.Malah ibubapa perlu bekerja lebih keras lagi untuk mereka.

Sekiranya anda masih belum lagi mempunyai Skim Simpanan Pendidikan Anak.Inilah masanyan.Salah satu kebaikan dalam skim ini ialah RM50 di bayar dengan setiap kepujian A.Iya,RM350 jika memperolehi 7A.Baik bukan?

Zaremi Othman                                                                                                                                   Pegawai Eksekutif Takaful                                                                                                        Great Eastern Takaful Sdn Bhd.                                                                                                   Tel No:012-619 5700

Leave a Reply