Gado itu Standard

image

Akhir akhir ini,heboh diceritakan mengenai kisah budak aishah ini.

Kesian sampai ada ugutan bunuh dan rogol.Hatta,kita rasa malu juga.Mengapa minah ini lantang menyuarakan suara.Banyakkah bayaran yang di terima untuk sessi video selama 3 minit ini.

Teringat kisah Salleh Yacob dengan kumpulan lawak tanah air.Yang buat lawak tak kena tentang buku jingga.Salleh Yaacob di kecam teruk oleh kumpulan politik yang tidak selesa dengan jenaka yang di bawa olehnya.Hampir meletakkan jawatan di Sinar FM sebagai hos.

Abang dengan adik

Mungkin anda setuju,kalau saya umpamakan abang dengan adik.Gado sikit kemudian kita kawan balik.Esok kita gado lagi sampailah kekadang boleh bawa ke besar.Tapi kita tetap adik beradik.

Dalam pekerjaan pun begitu juga.Kita umpat bos punya bagai.Semua sahaja tak betul,pengurusan kelam kabut.Tetapi hujung bulan kita tetap ambil gaji.Hujung tahun tunggu bonus kan..

Dalam parti politik pun hampir serupa.Kumpulan sebelah sana menyuarakan kerajaan berat sebelah.Kerajaan tak tahu menilai masalah rakyat.Masalahnya,yang bercakap ialah bekerja dengan kerajaan.Hujung bulan tak cukup gaji,tidak mengapa.Quepacs kan ada.

Gado itu standard bagi saya.Sebab,kita Malaysia tak akan putus air di cincang.Kita gado dengan abang,tapi kita tak putus hubungan adik beradik.Kita gado dengan bos,tapi kita tak pun berhenti kerja.Kita gado dengan kerajaan,tapi kita tak pun tukar parti memerintah.

Sebab kita unik.Kita memang unik dari negara negara lain.Kita Malaysia.Kita sayang semua.

Zaremi Othman
Rakan Takaful Keluarga

Leave a Reply