Berhenti Jual Kuih dan Nasi Lemak

image

Hai assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera semua.Apa khabar tuan dan cik puan yang saya kasihi semua.Semoga dalam keadaan baik hendaknya.

Syukur alhamdulillah.Kita sudah masuk bulan Mac 2015.Yakni,hujung mac ini lengkaplah Quarter 1 bagi tahun 2015.

Berubah atau Masih Sama

Apakah sepanjang Januari dan Februari yang lepas anda masih lagi dalam keadaan yang serupa?Tidak berubah,berganjak,berteka teki dan ‘confius’ perniagaan apa yang sesuai untuk saya.

Artikel minggu ini ialah saya ingin berkongsi sebuah kisah kejayaan salah seorang mentee saya.Merupakan seorang ibu kepada dua cahaya mata.

Setiap kali habis kerja,sebaik lepas solat isya’ beliau
sudah mula start aktiviti dapur.Menyiapkan tempahan kuih dan nasi lemak untuk di jual di beberapa tempat.

Saya faham bagaimana penatnya melakukan kerja ini.Tidor lewat dan bangkit paling awal untuk menyiapkani saki baki urusan nasi lemak dan kuih ini.Ibu saya juga adalah menjual kuih pada masa ketika dahulu.

Sales Kuih vs Sales Takaful.

Apakah perniagaan paling bagus untuk 2015 ini?Soalan ini selalu orang tanya dengan saya.Jawapan saya mudah.Perniagaan yang melibatkan ‘PERKHIDMATAN’.Usah mimpi nak jual produk penuh bagai dengan loan sana sini.Kalau sales pun tak bole manage ke RM10,000 setiap bulan.

Ini kerana,ramai orang pandang ringan dan mudah menjalankan ‘sales’.Hakikatnya tidak mudah bagai di kata.Atas kertas memang nampak senang.Bank tidak pernah mengajar bagaimana menjalankan perniagaan.Mereka hanya buat sales dengan fokus jualan mereka adalah melepaskan ‘loan’ atau pinjaman dengan ‘interest’ yang tinggi.

Saya seronok apabila hari ini,beliau bagitahu Sales Takaful boleh cover sales kuih beliau.Sekarang ni,beliau perlahan perlahan stop aktiviti jualan kuih dan akan beri lebih tumpuan kepada perniagaan Takaful.

Saya ucapkan syabas kepada beliau.Bukan mudah untuk melepasi ke tahap ini.Orang tidak faham apa masalah keluarga kita.Tapi allah jualah tempat kita mengadu.Mudah mudahan ada jalan keluar dari masalah ini.

Leave a Reply