Apartment Sardin

IMG_20141001_143333Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera buat pembaca yang di kasihi semua.

Pernah anda ternampak atau terbaca artikel ini?Apartment yang keluasan nya kurang lebih 900sqt di ubah suai kepada 6 bilik.Kita boleh bayangkan bilik yang telah di ubahsuai hanya sekadar muat untuk satu orang dan sebuah katil sahaja.

Hidup Di Bandaraya Kuala Lumpur.

Bagi orang luar yang tidak pernah merasakan bahgaimana kehidupan di bandar.Nah,inilah kisah benar mereka di sini.Bukan tidak mampu untuk menyewa sebuah rumah.Tetapi kengkangan masa dan tugas membuatkan seseorang itu sekadar menyewa bilik atau lebih tepat lagi bilik sekadar untuk bermalam sahaja.IMG_20141001_143230

Inilah salah satu fenomena akan berlaku dan sedang berlaku pun di negara negara besar dan maju.Bekerja lebih dari 8 jam.Kos sara hidup yang tinggi dan nilai wang yang semakin kecil.Ini belum lagi di kira jika kesihatan tidak baik atau memerlukan wang tambahan bagi menjalani rawatan.

IMG_20141001_143240

Sepanjang saya bekerja ini,alhamdulillah saya sempat melihat dengan mata saya sendiri bagaimana kehidupan rakyat di Singapore,Macau dan China.3 negara ini sudah cukup menakutkan saya.Iya,seperti yang sedang kita lalui.

IMG_20141001_143250

Balik kepada Asas.

Apakah formula untuk menangani semua ini?Balik kepada asas.Jangan berhutang,dan bekerja/beramal atas niat kerana Allah S.W.T.Selain dari usaha dan yakin.Berdoa moga allah berikan rezeki kesihatan yang baik,rezeki isteri dan anak dalam keadaan yang baik dan terkawal,rezeki bahagia,rezeki kasih sayang.

Kita juga perlu ada perancangan bagaimana meningkatkan ekonomi kewangan keluarga kita.Bukan kerana kita ingin berbelanja lebih.Ia sekadar andainya musibah atau sesuatu yang tidak diingini berlaku.

Zaremi Othman
Rakan Takaful Keluarga Anda

Leave a Reply