7 Tips Tambah Pendapatan Sampingan

Never Give UpHari ini dalam sejarah,awal April lalu.Kita di kejutkan dengan Cukai Good Service Tax(GST).Pelbagai ‘respon’ dan ‘ketidakpuashati’ rakyat Malaysia mengenai isu ini.Malah 2 minggu sebelum 1 April 2015,saya mendapat banyak panggilan dari pelanggan pelanggan saya bertanyakan tentang Ansuran/Takaful yang mereka ambil di kenakan caj tambahan atau tidak?Saya cuba cari artikel menarik yang boleh saya kongsikan kepada pembaca semua apa yang boleh kita pelajari kesan GST yang di kenakan oleh kerajaan kepada kita seluruh rakyat Malaysia.

Kalau anda perasan iya,ada banyak perubahan berlaku kepada kita selepas berlaku kenaikan harga.Kini kita lebih sensitif dengan harga harga barang keperluan serta segala urusniaga yang kita jalankan.Kita minta resit dan cuba semak adakah syarikat atau kedai tersebut benar benar berdaftar dengan GST atau pun tidak.Malah,ada yang sempat bergurau dengan saya setiap kali jumpa dan minum dengan mereka.’ada caj GST ke ini?’.

Berapa lama kita hendak berterusan merungut?

Hidup mesti di teruskan kata guru saya.Apa yang berlaku pada ekonomi negara kita berlaku kepada semua negara.Kita boleh bersembang di kedai kopi melahirkan hasrat tidak puas hati atau menjadi Super Hero  sebagai ‘keyboard warrior‘.Soalannya berapa lama?2 bulan,2 tahun atau 10 tahun?

Alangkah baiknya,kita ambil masa duduk sekejap muhasabah diri berseorangan.Apa yang telah aku lakukan selama ini?Apakah sumbangan paling besar yang pernah aku lakukan?Apakah jalan jalan keluar yang boleh aku perbaiki ekonomi aku dan keluarga aku?

Pendapatan Sampingan

Saya bukan seorang motivater atau ‘speaker’ untuk pengetahuan anda.Bapa saya hanya seorang Mekanik Polis dan Ibu saya pekerja kilang sementara.Saya melihat sendiri kesusahan mereka membesarkan kami untuk hidup 4 beradik dan menyekolahkan kami.Saya melihat kesungguhan mereka bangun awal pagi buat kuih dan pulang lewat malam untuk siaopkan persiapan tempahan.Pada ketika itu,saya yakin mereka juga ada masalah yang sama iaitu wang tidak cukup untuk kami sekeluarga.

Sekiranya anda minat berniaga dan masih tidak tahu apa perniagaan yang hendak di lakukan berikut saya kongsikan 7 Tips Untuk Tambah Pendapatan Sampingan.Dengan perkongsian ini,mudah mudahan anda mendapat sedikit pencerahan dan terpanggil dari Dia Yang Maha Pemberi Rezeki untuk kembali kepada Nya.

1. Modal rendah.
Nota:Saya sarankan kepada anda untuk melibatkan modal dengan seminimum yang boleh bagi mengelalakkan kos.Dalam situasi ini,anda akan jumpa dengan ramai Pakar Perniagaaan yang mengatakan mereka boleh membantu anda semasa anda sedang mula hendak berdiri.

2. Tidak bergantung pada pekerja
Nota:Mencari pekerja yang amanah dan boleh bekerja dengan baik sangat susah. Jika bisnes yang kita jalankan tak terlalu bergantung kepada pekerja, kita tidak terlalu risau jika pekerja berhenti kerana untuk mencari ganti tidak terlalu rumit.

3. Overhead yang rendah
Nota:Biasanya overhead tertinggi ialah gaji pekerja dan sewa kedai. Jika dua aspek ini dapat dikurangkan (menggaji cuma seorang kerani atau runner) dan tak perlukan premis atau premis yang kecil saja dapat mengurangkan overhead. Tanpa overhead yang tinggi, kita tak perlu risau sangat jika pendapatan bisnes untuk sesuatu bulan agak rendah.

4. Risiko rendah

5. “Exit strategy” yang jelas

6. Margin keuntungan tinggi

7. Pelanggan berulang

Tawaran

Saya berbesar hati ingin membuka tawaran kepada anda yang dalam kumpulan rajin dan sungguh sungguh untuk di bantu.Mereka ini adalah kumpulan yang bersedia untuk belajar dan memperbaiki ekonomi keluarga mereka.Saya sendiri akan menemuduga dan membuat penilaian bagi sessi pemilihan sebagai Rakan Niaga dalam kumpulan saya.Sekiranya anda antara kumpulan yang saya sebutkan di atas.Sudi kiranya anda mengisi butir butir diri untuk pihak saya hubungi dan dari situ mudah mudah kita mendapat lebih kenalan di sana nanti in sha allah.

Join-Today-button

Best Takaful

 

Leave a Reply