Cara Sebenar Delivered Policy Pelanggan

cara sebenar delivered policyHai assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera buat pembaca yang budiman.

Bagaimana aktiviti minggu ini?Adakah anda sangat sibuk dengan tugasan kerja di pejabat atau urusan anak anak yang bakal tamat sessi persekolahan tidak lama lagi.

Artikel minggu ini yang ingin saya kongsikan kepada rakan budiman yang saya kasihi ialah cara sebenar ‘delivered policy’ pelanggan.

Jika anda perasan,policy ansurans yang anda beli rata rata nya adalah di dalam bahasa inggeris.Terma terma yang ada kala nya kita sebagai orang yang buakn dalam industri ansurans pasti tidak faham maksud yang di sampaikan.

Minggu ini rakan seperjuangan saya,Tn Mohd Zulkiffli berkongsi cara sebenar dan bagaimana untuk menjelaskan ‘term term’ penting supaya pihak pelanggan tidak salah faham semasa berlaku sesuatu tuntutan.Ini sangat penting kerana ia melibatkan integriti seseorang agent itu menjalankan tugas juga mewakili Syarikat Ansurans No 1 di Malaysia.

Setiap pelan ansurans/takaful memiliki ‘term’ yang berbeza.Apatah lagi antara seuah syarikat dengan syarikat yang lain.Memang nampak sama perlindungan dan nilai tuntutan,namun saya nasihatkan agar anda mendapatkan semuala ‘agent servising’ anda bagi menjelaskan semula pelan ‘benefit’ yang anda ambil suatu ketika dahulu.

Ingin dapatkan Pelan Quotation?Simpanan Pendidikan Anak atau Simpanan Kad Perubatan Hospital?Klik butang di bawah.Pihak kami akan membantu anda bagi menyiapkan Pelan quotation tersebut.free-quote2

BMW Jadi Rebutan

1

Kecoh satu Malaysia mengenai Plat Pendaftaran Selangor ‘BMW’ habis di daftarkan.

Baru baru ini,seorang kenalan saya juga baru sahaja keluar kereta MPV baru untuk kegunaan keluarga pada hujung minggu.Beliau sempat kongsikan dengan saya bukan tak nak ambil plat wilayah.Tetapi tak cantik No Plate Pendaftaran tersebut.Malah kata beliau tak sempat nak masuk untuk ‘BMW’.Sales agent kata full book.

Wow ini luarbiasa yang jarang saya dengar.Malah surat khabr Metro hari ini juga membuat kenyataan JPJ mendapat RM400 Juta setahun bagi Plat Pendaftaran Kereta Baru.Ini belum lagi kutipan saman dan urusan Perbarui lesen kenderaan

Masalah Adalah Peluang

Siapa ingat lagi pada awal bulan Oktober yang lalu kita di 2kejutkan dengan harga petrol Ron 95 meningkat naik RM0.20.?Semua orang bercakap mengenai ketidak puas hati mengenai hal ini dan lebih huru hara lagi apabila GST bakal di jalankan pada awal 2015 nanti.Baru baru ini juga Pendana Menteri Malaysia juga baru sahaja membentangkan bajet 2015 dan mensasarkan golongan kumpulan rendah bakal menerima BR1M 3 kali setahun.

Saya melihat masalah yang wujud bakal akan ada pelunag baru yang akan timbul.Yang menentukan adalah masa sama ada cepat atau pun lambat.

Lihat artikel sebelah ini yang menunjukkan harga bidaan yang luar biasa kita sebagai bukan orangnya untuk membeli no pendaftaran seperti ini.Luar kotak fikiran kita bukan?

Saya teruja melihat berita hari ini kerana dengan maklumat ini,mudah mudahan saya akan berpeluang menjadi senarai  antara pembeli pendaftaran kereta yang luar biasa harganya.Kata guru saya,hobi dan aktiviti orang kaya memang pelik pelik dan luar biasa sampaikan kita langsung tak boleh terima.Tetapi jika kita dah mula start start terima.’Which means’ nak dekat latu.

Walaupun masalah banyak yang masih belum mampu kita selesaikan,setidak tidaknya kita percaya memang masih ramai orang kaya di luar sana.Masakan JPJ boleh buat kutipan sehingga RM400 juta setahun.Nah ini masanya untuk kita sama sama cari jalan dan jalan keluar bagaimana orang kaya mencipta kekayaan.

Jika anda perhatikan top 3 yang beli ‘BMW’ ialah seorang kerabat raja,ahli perniagaan dan ahli perniagaan.Yang ke empat barulah Dato Lee Chong Wei.Dahsyat bukan?Nei,kasi Teh Tarik BMW 1..

Masih Nak Bertangguh Lagi

Berita HarianSelepas 1hb Oktober 2014 yang lau,berita kenaikan harga petrol naik RM0.20,Kini keluar satu lagi berita Jabatan Kementerian Pendidikan menggesa peminjam peminjam graduan yang meminjam di kehendaki membayar semula pinjaman mereka.

Di anggarkan seramai 170,000 peminjam dan tindakan tegas bakal di ambil pada tahun hadapan.Antara tindakan yang akan di ambil ialah mensenarai hitamkan nama yang gagal melunaskan baki hutang PTPTN.

Keadaan ini akan semakin meruncing pada awal tahun depan sekiranya GST pun sudah bermula.Saya pasti akan ada banyak perubahan harga barang,kos perkidmatan dan sudah tentu kos sara hidu meningkat terutamanya mereka yang tinggal di bandar.

Kesan dari CCRISPTPTN

Apakah kesan kepada seseorang yang telah di senarai hitamkan dalam CCRIS?

Kesan nya adalah anda sukar untuk melakukan sebarang pinjaman dari pihak bank seperti memohon pinjaman sewa beli kereta,pinjaman perumahan,pinjaman perniagaan/peribadi dan sebagainya.Lebih teruk lagi peluang untuk jatuh muflis juga sangat tinggi sekiranya ‘interest’ yang di kenakan kepada bakal peminjam meningkat tahun demi tahun akibat lambat melangsaikan hutang.

Pendapatan saya dah tidak mampu menampung,zaremi.

Hutang ada 2 jenis.Iaitu bagus dan hutang tidak bagus.Hutang yang bagus adalah hutang yang boleh menjana keuntungan seperti contoh meminjam wang untuk membeli rumah.Kenapa saya kata bagus,sebab pinjaman anda hari ini untuk RM90,000.Selepas 5 tahun,nilai rumah tersebut mungkin boleh meningkat ke RM200,000.

Bagi kes anda yang memiliki masalah pendapatan semakin susut.Saya cadangkan untuk anda menjual rumah,jika anda ada rumah.Menjual kereta dan menukar kepada kenderaan yang lebih kecil atau tukar gaya hidup contohnya dari makan di luar setiap minggu ke hujung bulan sekali.Anda juga boleh membawa bekal dan botol air ke tempat kerja.

Saya perlukan wang.

Idea di atas adalah cadangan bagi anda yang ingin kekalkan waktu kerja dan masa bersama keluarga.Tetapi jika anda rasa ia tidak membantu.2 cara iaitu bekerja atau berniaga.

Bekerja-tawarkan diri kepada majikan anda yang anda sekarang sedia bertugas lebih masa selama 2 tahun(contoh) kerana anda sangat memerlukan wang tambahan untuk membiayai kos pelajaran anak atau cari mana mana restoran fast food/kedai makan yang anda ingin bekerja part time dari jam berapa ke jam berapa.

Berniaga-cara ke dua ini saya perlu berhati hati untuk kongsikan kerana berniaga ada dua sub tajuk yang perlu saya kongsikan.Berniaga dengan modal dan tanpa modal.Berniaga dengan modal melibatkan jualbeli stok/produk yang ada kalanya melibatkan tempoh hayat(expired date) jika berniaga produk makanan,’trend market’ seperti menjual tudung,aksesori wanita,pakaian dan sebagainya.Manakala berniaga tanpa modal adalah anda menjalankan  perniagaan produk orang lain.Iaitu ‘dropshit’ atau agen atau orang tengah.Boleh juga berniaga perkhidmatan.Sekiranya anda mempunyai kemahiran atau kepakaran dalam sesuatu bidang seperti bidang solekan,melukis,menguruskan kanak-kanak dan sebagainya

Jadi Rakan Niaga Saya.

Saya sedang mencari kumpulan yang ingin menambah pendapatan mereka Rm1000-RM2000 sebulan dengan berniaga tanpa sebarang modal.Menyampaikan mesej pentingnya menabung dan pentingnya menguruskan hutang.Jika anda kumpulan yang rajin,jujur dan perwatakan menarik.Berumur 20-30.Boleh hubungi saya untuk sessi temuduga.
Join-Today-button

Best Takaful

 

 

Adakah berbaloi atau cukup menyimpan sendiri?

Education

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera buat pembaca yang di kasihi.Bulan oktober ini adalah merupakan bulan yang kebanyakan kita sibuk dengan urusan kerja di pejabat juga mereka yang sedang merancang untuk mendaftar anak baik ke sekolah tadika juga sekolah rendah.

Manakan senang untuk menguruskan kedua dua tugas kerana ia sama sama tangungjawab yang sama berat untuk di pikul.

Kali ini artikel yang saya ingin bawakan bersama dengan anda ialah sebuah kisah benar saya menguruskan wang pengeluaran pendidikan pelajaran anak selepas 18 tahun menabung di Great Eastern

Tak mahu jadikan sebagai komitmen.

Education Plan AAntara ‘rejection’ yang banyak saya terima bagi mencadangkan skim ini ialah tidak mahu jadikan ia sebagai komitmen bulanan.Iya benar,saya tidak nafikan  ia akan rasa sedikit terbeban.Apatah lagi pendapatan bulanan untuk menampung belanja harian keluarga pun tidak cukup.Inikan pula di suruh menabung.

En Mat adalah seorang pesara tentera.Beliau mulakan pelan skim untuk anak bongsunya yang saya panggil ‘adik’ sejak dari lahir.Di pendekkan cerita,saya kenal isteri beliau di Hospital dan di situlah saya dapat tahu ibu kepada ‘adik’  Pn Rozita maklumkan saya.Anak bongsunya akan dapat cheqeu belajar tidak lama lagi.Kebetulan agent servising mereka sudah lama tidak dapat di hubungi.Lalu saya hulurkan kad maklumkan yang saya sedia membantu.

Tuhan lebih tahu

Setiap kali saya ada ke hospital,saya akan singgah jumpa Pn Rozita untuk bertukar tukar cerita dan kes yang saya sedang ‘handle’.Untuk pengetahuan anda Pn Rozita adalah salah seorang kakitangan hospital.Wajah ceria beliau setiap kali menceritakan saat saat bagaimana beliau dan suami mencari wang untuk menyimpan amat sekali saya teruja.Apatah lagi tinggal hanya beberapa bulan sahaja lagi wang anknya akan keluar.Saya sempat berseloroh yang nanti kita akan sama sama ke Great Eastern untuk buat pengeluaran.

November 2012,seperti biasa saya ada melawat beliau untuk maklumkan cheqeu anak beliau saya dah uruskan.’Nanti kita kita sama sama pergi’bisik hati saya.Sebaik sampai di hadapan kaunter tempat beliau bertugas.Beberapa rakan bertugas beliau macam menyorokkan sesuatu.Salah seorang rakan beliau maklumkan saya Pn Rozita jatuh sakit dan pulang ke rahmatullah pada ogos lalu.

Tuhan sahaja yang tahu bagaimana perasaan saya pada ketika itu.Meremang bulu tengkuk saya apabila di kejutkan berita ini.Badan saya jadi lemah dan berlinang air mata saya apabila sebuah hajat yang tak sampai untuk saya tunaikan.Sempat saya minta ahli keluarga yang boleh saya hubungi untuk saya sampaikan amanat arwah bagi pengeluaran wang simpanan pendidikan pelajaran anak beliau.

Jasa beliau terlalu besar kepada saya kerana  kerana beliau banyak memperkenalkan rakan rakan sekerja tentang pentingnya insurans/takaful.Saya sangat terhutang budi dengan allahyarham.

Dan apabila kita mati, maka terputuslah segala amalan kita melainkan 3 perkara.
Sabda Nabi Muhammad S.A.W.

“apabila mati seseorang anak adam itu .. maka akan terhenti segala amalanya kecuali 3 perkara iaitu sedakah jariah, ilmu yang memberi guna, doa anak – anak yang soleh”

Mari sama sama doakan allahyarham Pn Rozita aman dan tenang di sana.Al fatihah.

Simpanan pendidikan pelajaran anak adakah berbaloi atau cukup menyimpan sendiri.Anda sendiri fikirkan.

free-quote2

Selamat Hari Raya Aidiladha

IMG-20141004-WA0002Hai assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera pembaca yang budiman.Salam aidil adha buat seluruh umat islam yang menyambut Hari Raya Korban juga Saya doakan jemaah jemaah haji mendapat haji mabrul.Selamat menjalani ibadat haji di sana.

Artikel minggu ini yang ingin saya bawakan kepada anda pembaca yang budiman adalah Minyak oh Minyakisu panas mengenai minyak Ron-95.Isu ini sangat sensitif untuk di bincangkan.Namun,saya tidak mahu mengambil bahagian untuk mengutuk mana mana pihak.Cukuplah saya post sedikit gambar yang boleh saya kongsikan dengan anda pembaca yang budiman.

Saya tahu rakyat malaysia kreatif.Dalam 1 hari,kita mampu bina idea idea luarbiasa sampaikan lucu hati saya melihat post post menarik di facebook saya.

Apa yang boleh kita belajar?

Saya teringat zaman saya kecil kecil dahulu.Kereta beratur panjang di stesen minyak rumah sayaBaik kereta besar mahupun kereta kecil.Apatah lagi motosikal.Saya masa tu tak faham dilema orang bekerja.Mereka rush balik awal untuk isi ‘full tank’.Tahun ini sekali lagi,perkara itu berlaku lagi.Saya belajar dari situasi ini ialah pendidikan adalah sangat penting.

Saya bukan seorang pakar ekonomi,cuma kenaikan RM0.10 atau RM0.20 harga minyak memang akan berlaku lagi.Yang menentukan adalah masa.Saya puji pihak kerajaan,jabatan jabatan yang berkaitan,pengusaha pengusaha minyak,juga kakitangan minyak.Mereka berjaya merahsiakan maklumat harga minyak akan naik.

Saat kita baru sahaja masuk 1 Oktober 2014,bekerja dan menguruskan perusahaan.dan ada yang cuti di rumah untuk persiapan raya haji.Sekita jam 7.00 petang secara tiba tiba sahaja harga minyak Ron-95 naik RM0.20.Kita terus terkejut dan melompat wow!

Graf di syarikat syarikat Telco melonjak naik.Whatsup,email,skype,sms,phone terus di hebahkan yang minyak naik harga.Saya suka lihat startergi mereka.Berjaya mengikut rancangan.Tak faham takpe.

Kesan pada Ekonomi Keluarga

Keluar beberapa rintihan,mesej juga post yang kita minta kerajaan pertimbangkan.Ada juga kumpulan kumpulan yang ingin membuat bantahan dan demonstrasi jalanan rasa tidak puas hati harga minyak naik wei.

Mari kita muhasabah diri kita sekejap dengan membaca artikel saya ini.Sudah Tentu yang tertekan dan bengang ini adalah kumpulan yang hutang isi rumahnya lebih 50% dari pendapatan.Atau anda mempunyai tangungan yang banyak.Contoh anak yang sedang bersekolah,faktor kesihatan dan sebagainya.Cadangan saya,duduk semula dengan pasangan anda tentang bajet belanjawan keluarga anda.Nyatakan dengan jujur dengan pasangan anda.Anda ada baki RM10 je setiap bulan(contoh).

Iya nampak macam kelakar.Tapi ini lah yang saya lakukan dengan isteri saya semasa saya menghadapai masalah kewangan semasa menguruskan perniagaan satu ketika dahulu.Kita perlu ‘meeting’ dan bincangkan waktu tenang bukan waktu anak anak anda sedang melompat lompat di hadapan anda.

Bagi orang bujang yang terasa impaknya.Saya juga cadangkan anda mulakan perniagaan sekarang.Perhatikan dilema abang dan kakak anda sekarang.Mereka sangat tertekan dan rasa ingin undurkan masa jikalau boleh.Sementara belum ada apa apa tangungan dan badan masih sihat.Ambil lah peluang ini sebagai persediaan awal.

Satu Keluarga Satu Perniagaan

Saya ada cadangan kepada anda yang boleh ambil idea saya.Satu keluarga satu perniagaan.Janalah pendapatan sampingan atau ‘part time job’ bagi menampung keperluan hidup anda sekarang.Beritahu pasangan anda,keluarga dan keluarga mertua kami sedang ‘retune’ ekonomi keluarga kami.2-3 tahun in sha allah akan pulih.Ya betul,inilah yang saya belajar dari guru saya berbangsa china.Mereka bukan sangat kaya.Tetapi mereka ada plan A dan Plan B untuk lalui kehidupan ini.

Berita baik bagi anda yang ingin mengubah ekonomi keluarga anda.Bersedia untuk belajar dan di ajar.Tidak mudah sentap dan boleh menerima teguran.Hubungi saya di talian 012-619 5700.Saya sedang mengumpulkan Pejuang Takaful yang berani,jujur dan rajin untuk menyertai skuad saya 2014.img1412093391588

Berminat untuk Serta saya?Hubungi

Mohd Zaremi OthmanJoin-Today-button
Great Eastern Takaful Leader
012-619 5700

Best Takaful