Gen Y Millionaires Menjadi

PendaftaranArtikel minggu ini adalah aktiviti saya dan tim yang baru sahaja berlangsung di Great Eastern Mall,Jalan Ampang sabtu yang lalu.

Seawal pagi jam 8.30  dah mula kelihatan rakan rakan baru bersama ‘IO’ mereka untuk proses pendaftaran. Ada juga saya perasan mereka datang dengan tangan kosong akibat tiket yang ‘sold out’.Anyway tahniah Great Eastern yang berjaya menyediakan sebuah platform untuk mengajakTim Zaremi Othman lebih ramai orang muda memilih berniaga sebagai kerjaya.

Kali ini,2 speaker jemputan yang di jemput khas datang berkongsi bagaimana mereka menempa kejayaan dalam industri ansurans/takaful. Menarik mengenai kedua dua ‘speaker’ jemputan ini Tuan Jamsari Sapin dan Pn Zarina adalah latar belakang yang sama iaitu kedua dua mereka adalah dari bidang kejuruteraan.

Ingin mengubah nasib keluarga yang kuat inilah semangat kedua dua ‘speaker’ buat saya rasa teruja.Menurut kata Jamsari Sapin.Halangan beliau semasa mula mula memilih kerjaya ini adalah meninggalkan kerjaya asal beliau sebagai Pensyarah di UITM.Begitu juga Pn Zarina,yang gagal dalam perusahaan butik kecantikannya.Berbekalkan komisen ansurans/takaful inilah sedikit sedikit beliau langsaikan hutang yang berjumlah RM150,000 yang tidak menjadi.

Saya sangat berterima kasih dan bersyukur dengan hasil usaha saya selama ini.Guru saya yang berbangsa cina tidak pernah memilih bangsa,warna kulit untuk mengajar saya bagaimana menjalankan perniagaan ini.Bahkan ibubapa saya,isteri dan anak juga sangat memahami impian dan matlamat yang ingin saya kecapi.

Kepada anda yang terlepas akan program ini,anda boleh menghubungi saya di talian 012 – 619 5700.Dapatkan maklumat lanjut bagaimana menjana ‘pasif income’ dan membina kerjaya masa hadapan yang cemerlang.Bak kata pepatah ‘kalau tak di pecahkan ruyung,manakan dapat sagunya’.

Melaka yang dulu dan sekarang

Melaka 4Hai apa khabar pembaca yang budiman.Assalamualaikum w.b.t.Bagaimana aktiviti cuti sekolah September 2014 ini?Luar biasa atau biasa biasa sahaja aktivitinya?Saya,isteri dan anak baru sahaja balik bercuti.Kami habiskan masa 3 hari di Melaka.Kita semua tahu Melaka,merupaka salah sebuah negeri yang penuh dengan sejarah dan kisah bagaimanaa urusan perdagangan berlaku.Juga antara kisah pahlawan pahlawan Melaka seperti Hang Tuah dan rakan rakan nya yang penuh taat setia kepada sultan pada ketika itu.Itu dulu.Sekarang,Melaka yang saya lihat sendiri tidak ubah seperti bandaraya maju sepertiMelaka Kapal Cruise bandaraya Kuala Lumpur.Sebuah bandar yang maju dan luar biasa dari zaman saya kecil kecil dahulu.Memang kalau sebut sahaja negeri Melaka,kita akan fikir tempat tempat bersejarah.

Pendapat peribadi saya,ia sebuah kota hiburan sesuai untuk anda membawa keluarga dan anak berjalan melihat dan merasai pengalaman pengalaman baru dalam hidup mereka.Hotel Melaka

                                        Menyusuri bandar melaka dengan menaiki kapal Cruise ,Melihat bandar Melaka melalui Menara Taming Sari,Menaiki Beca juga Kapal Melaka yang mempunyai kisahnya tersendiri juga jangan lupa rasa sendiri Asam Pedas Melaka yang memang terkenal dengan rasa lemak pedasnya.

Oya,saya cadangkan jika hendak turun ke Melaka.Rancanglah cuti dengan sebaik nya.Booking secara ‘online’ jauh lebihMelaka Taman Tema murah dan berbaloi.Hotel boleh tahan penuh tambahan lagi jika musim cuti sekolah.Dan hotel yang saya cadangkan cari lah kawasan dengan Bandar Hilir,Melaka.Kalau boleh jalan kaki ke bandar,lagi bagus.Ini kerana kawasan bandar Melaka kebanyakannya ‘one way’ dan jangan lupa untuk bayar parking kerana silap haribulan surat cinta akan sampai ke kereta anda.Sistem parking di sini menggunakan tiket yang boleh anda dapatkan di kedai kedai berhampiran.

Ada satu lagi tempat yang menarik boleh anda kunjungi ialah Water World Park.45km dari pusat bandar dan lebih kurang 45 minit perjalanan untuk ke sana.Anda boleh pergi ke Taman Safari,Water Park dan Old West.Habiskan satu hari masa di sana dan jangan lewat kerana masa amatlah suntuk untuk bergumbira.Anyway,terima kasih isteriku dan super hero.Cintaku dan keluargaku.In sha allah,ada rezeki kami akan turun lagi Melaka.

Next percutian kami belum tahu lagi.Kemungkinan besar dalam Malaysia juga.Saya rasa ada baiknya juga saya bawa anak saya kenal dan cinta dulu negara sendiri sebelum ke luar negara.

FAN RUN MALAYSIA Sept 2014

FAN RUN 2014Minggu ni saya ingin kongsikan dengan anda ialah aktiviti hujung minggu saya yang cukup awesome.

Bilakah kali terakhir anda berlari?involved aktiviti bersukan atau riadah seperti ini?Sebenarnya,saya baru juga ikuti larian marathon 3 tahun yang lepas.Bukan lah sangat baik rekod yang saya buat cuma perasaan apabila kita dalam kumpulan ini sangat luar biasa.

Bangun seawal pagi,dan berlari sejauh 10km ini bukan satu kerja yang mudah.Dan saya percaya bagi sesetengah orang berpendapat lebih baik rehat di rumah dengan menghabiskan masa di hujung minggu menonton televisyen.Pendapat saya amat berbeza sekali kerana waktu untuk duduk duduk kosong terlalu singkat untuk di habiskan.Lebih baik penuhi aktiviti yang bermanfaat dan yang lebih meyeronokkan kerana hidup ini penuh dengan warna.

Pada masa yang sama juga,setidak tidaknya kita boleh mengumpul ‘madel’ yang di kutip sepanjang masa sihat kita sebagai kenang kenangan kelak.Manalah tahu entahkan esok atau lusa kita tidak mampu berdiri lagi.Ia sebagai motivasi kepada anak anak atau cucu cucu saya siapa bapa/atok beliau satu masa dahulu.Ya,mungkin nampak ‘funny’ tetapi inilah cara saya berfikir.Kita tinggalkan legasi dan anspirasi kepada keturunan kita.Apa salahnya kan..

Saya juga amat bersyukur dengan BMI saya masih dalam range yang tidak terlampau berdasarkan tinggi dan berat saya.Mudah mudahan allah sentiasa memberikan saya kuasa tenaga untuk terus sihat dan hidup penuh dengan gembira.Perhatikan pada keratan akbar yang saya lampirkan.Statistik yang menunjukkan kadar obesiti di kalangan Rakyat Malaysia amat membimbangkan.44% adalah lelaki dan 49% pula adalah golongan wanita.Anda sendiri tahu yang penyakit sangat mudah sampai dan melekat apabila berat badan yang tidak cukup ideal.Hubungi saya jika salah seorang daripada anda yang inginkan Plan Perubatan Hospital.Manalah tahu,malang tidak berbau.

Next larian saya ialah di MATRADE.Mungkin belum terlambat untuk anda daftar bersama sama saya.Rasai sendiri tenaga dan kuasa apabila anda berlari.Cakap senang der,buat tengok.Klik sekarang untuk daftar http://greateasternlivegreatrun.com/