Seminar Kerjaya Mac 2014

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera buat pembacaMac 2014 yang budiman.Minggu ini adalah minggu terakhir  bagi bulan mac.Dan ramai antara anda yang sudah membuat perancangan bersama keluarga untuk bercuti.Maklumlah cuti sekolah kalatakan.Kami di Great Eastern juga turut mengambil peluang untuk bersama anda pada sabtu ini 29 Mac 2014.Takaful sebagai kerjaya masa hadapan.Saya sedia untuk dihubungi jika anda ingin mendengar dan melawat Head Quarters kami yang berwajah baru.Telefon saya sekarang untuk maklumat lanjut 012-619 5700.

Pray For MH370

Pada suatu petang, seorang lelaki datang ke kedai gunting rambut untuk memendekkan rambutnya yang agak panjang dan tidak terurus. Seperti biasa, si penggunting rambut menyambut pelanggannya dengan mesra dan mempersilakannya duduk.

Sedang si penggunting rambut melakukan kerjanya, mulutnya tidak berhenti bercerita. Macam-macam dibualkan menyentuh isu semasa dan kehidupan harian. Tiba-tiba si penggunting rambut itu bertanya suatu soalan yang agak berat.

“Tuhan ni wujud ke?” tanya si penggunting rambut.

Lelaki tersebut terkejut dengan soalan tersebut. Belum pun sempat nak menjawab, si penggunting rambut menyambung percakapannya.

“Kalau Tuhan wujud kenapa dunia ni huru-hara, manusia saling berperang dan benci sesama manusia? Tuan tengoklah berita, di sana berperang di sini berperang. Asyik bergaduh sahaja di mana-mana…” adu si penggunting rambut.

“Lihat di negara kita, sana sini buang bayi. Kes bunuh pun selalu keluar di akhbar. Masalah sosial lagi. Rasuah lagi. Teruklah!” sambungnya lagi menyatakan kekesalan.

“Tuhan tu ada.” Jawab si lelaki itu singkat. Risau melihat semangat si penggunting rambut itu dengan gunting tajam di tangannya.

“Kalau betul Tuhan ada, kenapa DIA tak selesaikan semua masalah tu? Dan buat semuanya jadi aman sahaja? Kan senang!” ujar si penggunting rambut yang umurnya 40-an itu.

Selepas beberapa minit berlalu, sesi guntingan rambut pun selesai. Selesai membayar, si lelaki mengajak si tukang gunting melihat ke luar tingkap.
“Encik lihat tak lelaki-lelaki remaja di sana? Dan pakcik tua di seberang jalan tu yang sedang duduk tu?” tanya lelaki itu.

“Ya, saya nampak. Kenapa?” si penggunting rambut bertanya kembali.

“Lelaki remaja tu rambutnya panjang, nampak tak senonoh kan? Dan pakcik tua tu pula misainya tak terurus nampaknya. Setuju tak?” Lelaki itu meminta pandangan.

“Ya, betul. Saya setuju.” si penggunting rambut mengiyakan sambil mengangguk.

“Mereka jadi macam tu sebab tukang gunting rambut tiada kah?” tiba-tiba lelaki itu mengajukan soalan ‘istimewa’ kepada si penggunting rambut.

“Eh, tak. Bukan sebab tu. Ni saya ada ni.” Si penggunting rambut menafikan.

“Habis tu kenapa lelaki-lelaki remaja itu berambut panjang dan pakcik tua itu tidak tersusun misainya?” lelaki tersebut bertanya kembali.

“Tu sebab mereka tak datang jumpa saya. Kalau mereka datang jumpa saya tentu saya akan potong rambut remaja lelaki tu bagi elok. Dan pakcik tua tu pula saya akan trim misainya bagi kemas.” jawab si penggunting rambut.

“Ya, itulah jawapan kepada persoalan encik semasa encik memotong rambut saya tadi. Tuhan itu ada. Tidaklah bermakna berlakunya peperangan, pertelingkahan, jenayah, gejala sosial, rasuah di kalangan manusia itu adalah kerana Tuhan tidak ada. Masalah ini semua timbul kerana mereka semua tidak mahu ‘berjumpa’ dengan Tuhan.” kata lelaki itu.

Si penggunting rambut mendengar dengan teliti sambil mengerutkan dahinya. Berfikir agaknya.

“Mereka yang abaikan suruhan dan perintah Tuhan. Tuhan malah telah memberikan pedoman melalui RasulNYA dan juga melalui kitabNYA iaitu al-Quran. Malangnya, manusia memilih cara mereka sendiri. Mereka menjauhkan diri dari ALLAH. Jika manusia mendekatkan diri dengan ALLAH, tentulah keadaan manusia lebih baik dan sejahtera. Lebih kurang macam sayalah sekarang ni. Lebih handsome dari lelaki-lelaki remaja dan pakcik tua tu sebab saya jumpa encik untuk dirapikan rambut saya, hehe…”

“Betul jugak. Kenapa Tuan tak jelaskan pada saya semasa potong rambut tadi” Si penggunting rambut mengangguk setuju sambil bertanya.

“Oh bukan apa. Saya risau dengan gunting di tangan encik tu. Dibuatnya encik marah nanti, tak pasal-pasal saya kena nanti…hehe. Tapi, alhamdulillah encik tak marah, malah dapat menerima penjelasan saya” Jelas lelaki tersebut sambil ketawa kecil. Si penggunting rambut itu turut tertawa juga.

#pray for MH370
zaremi othman

Bagaimana minimumkan pembayaran cukai taksiran saya

Hai assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera pembaca pembaca yang budiman.Izinkan saya kongsikan dengan anda berita baik yang ramai  tidak tahu bagimana minimumkan pembayaran cukai taksiran pendapatan.Pada bulan Mac 2014 ini,adalah merupakan bulan yang sedikit sibuk bagi anda yang bekerja untuk menghantar report tahunan bagi perbelanjaan 2013 yang lalu.Selain dari perbelanjaan wajib diri sebanyak RM 9,000,perbelanjaan buku,majalah,perubatan dan sebagainya.(sila klik jadual di sini)

Ada ramai yang tidak tahu bahawa Pelan Pendidikan Pelajaran Anak  juga adalah layak mendapat pelepasan cukai taksiran pendapatan.Jumlah tersebut adalah sebanyak RM3,000(Bil 24 dalam jadual pelepasan cukai.Klik di sini)Yakni seandainya anda mencarum RM200/sebulan.Ini bermakna sebanyak RM2,400 setahun anda boleh masukkan dalam perbelanjaan layak mendapat pelepasan cukai taksiran pendapatan.

Uniknya Skim Simpanan Pendidikan

Untuk pengetahuan anda,Skim Simpanan Pendidikan Pelajaran Anak ini di reka khas untuk anak kesayangan anda mendapat jaminan masa hadapan seandainya si pencarum(ibu atau bapa)menghadapi musibah seperti meninggal dunia,hilang upaya kekal atau penyakit yang di lindungi seperti jantung,strok dll.Dengan serendah RM100 anda bukan sahaja dilindungi,malah anak anda juga turut mendapat manfaat perlindungan yang di sediakan daripada pelan tersebut.Hebat bukan?

Saya tidak ada anak tetapi saya ada anak angkat,bagaimana?

Jangan risau tentan perkara ini.Itulah uniknya Skim Pendidikan Pelajaran Anak,Sebagai penjaga,baik sama ada anak angkat atau anak saudara.Anda juga boleh mendaftarkan mereka di bawah skim ini.Malah anda juga layak mendapat pelepasan cukai taksiran di bawah skim yang sama.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang Skim Pendidikan Pelajaran Anak.Anda boleh klik Skim Pendidikan Pelajaran Anak atau hubungi terus saya di talian 012-6195700.Anda juga boleh mendapat Pelan Quotation secara PERCUMA di sini.

Zaremi Othman
Perunding Takaful Keluarga Anda

Terbaik Agent 2013

JOM DAPAT 2013

Hai assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera pembaca pembaca budiman yang saya kasihi.Hujung bulan februari yang lalu saya mendapat panggilan dari Great Eastern Business Development untuk hadir ke malam dinner bertempat di Golf  Country Resort Subang,Petaling Jaya.

Jemputan ini adalah antara senarai agent terbaik 2013 tahun lalu dalam contest ‘Jom Dapat’.Di mana setiap agen yang rajin dan mengikut kelayakan akan di jemput untuk makan malam bersama CEO Great Eastern Life Assurance (M) Bhd serta CEO Great Eastern Takaful.

Gambar yang sempat saya kongsikan di atas adalah antara kenangan saya bersama Dato Kaw Yah Hui bersama tuan Zafri Ab Halim.Sempat juga saya bergambar dengan rakan semeja yang rata rata mereka adalah agent baru dalam industri.Ada antara mereka yang baru sahaja menyertai syarikat kurang dari 2 tahun.

Ini adalah usaha yang baik dan wajar  diteruskan  oleh syarikat Great Eastern bagi memupuk semangat saing secara sihat di kalangan agen khususnya agen melayu.Dengan cara ini,kita dapat berkongsi kongsi cerita dan pengalaman masing masing berjumpa pelanggan dan bakal pelanggan.

Dalam ucapan Dato Kaw Yah Hui,mengingatkan industri takaful amat terbuka luas.Agen/wakil yang telah berdaftar mesti menunjukkan sifat rajin dan bersungguh sunguh dalam melakukan tanggungjawab menyediakan pelan insurans/takaful.Jumlah penduduk yang padat di kawasan bandar seperti Kuala Lumpur dan Selangor adalah antara peluang menyediakan pelan yang baik untuk mereka dan keluarga.Kos hidup di bandar yang tinggi serta kepadatan penduduk tinggal di bandar adalah antara peluang untuk menyediakan peluang kerjaya di Takaful dan Pelan Simpanan yang terbaik.

Kepada anda yang sedang mencari pendapatan tambahan atau mencari cari peluang kerjaya,saya cadangkan anda telefon 012-6195700 untuk mendapatkan info lanjut.Ada banyak progam yang sedang kami atur sepanjang tahun 2014 ini.

zaremi othman
012-6195700

Pilih Agent/Wakil Yang Boleh Di harap

Hai assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera tuan tuan dan cik puan yang budiman.Minggu ini saya ingin kongsikan dengan anda  situasi halangan yang banyak saya terima sepanjang saya berjumpa dengan bakal pelanggan saya.Iaitu KEPERCAYAAN.Saya percaya tentu anda pernah dengar kisah agent insurans/wakil takaful yang susah di hubungi.Kadangkala,saat saat yang perlu kita perlukan khidmat beliau.Tidak memuaskan,lalu kita ‘kondem’ insurans agent/wakil takaful menipu.

Apabila berhadapan kes seperti ini,saya selalu membiarkan pihak di sana bercerita dan meluahkan rasa tidak puas hatinya.Dengan rasa yang malu dan wakil dari pihak agent/wakil saya mohon maaf atas kelemahan ini.Memang tidak di nafikan,perkara ini banyak berlaku di mana mana sama ada dalam sektor pekerjaan.Kita akan lihat,orang yang biasa kita berurusan berhenti kerja,pencen atau barangkali sakit dan sebagainya.

Itulah penting kita perlu tahu di mana pejabat operasi agent insurans/wakil takaful anda bekerja.Siapa manager beliau atau supervisor yang akan bertanggungjawab sekiranya agent insurans/wakil takaful itu tidak berkhidmat lagi.Kasihan juga apabila saya mendengar keluhan seperti ini,cuma pesan saya cari agent insurans/wakil takaful yang boleh di harap.

Maaf saya kata,tidak kira jika tuan tuan/cik puan yang membaca artikel saya.Tidak kira anda sebagai agent/wakil dari syarikat perkhidmatan insuran & takaful,produk kesihatan,pendidikan,jual beli kereta & rumah.Jadilah manusia yang ikhlas dan bertanggungjawab.Mudah mudahan artikel minggu ini membantu anda.

Berita baik,saya baharu siapkan laman rasmi www.takafulmedical.com.Ada info menarik tentang ‘benefit’ kad perubatan hospital.Dapatkan info di sana atau hubungi saya terus ke 012-6195700.

Zaremi Othman
Perunding Takaful Keluarga Anda